In cazul persoanelor obeze, raportul principiilor nutritive trebuie sa fie echilibrat. Ratia glucidica va fi de aproximativ 120-140 g glucide, care provin din salate, fructe, paine (in cantitate mica).
Dr. LORETA GAVRILA - Diabet, boli de nutritie si metabolism
Ratia proteica va fi de aproximativ 1,5g/kg corp greutate ideala, iar lipidele pana la 0,7g/kg corp. In general, dieta hipocalorica echilibrata asigura necesarul de vitamine al organismului; se vor consuma zilnic aproximativ doi litri de apa minerala.
Alimentele se vor imparti in trei mese principale si doua gustari. Nu se vor consuma alimente intre aceste mese si, daca apare senzatia de foame, se va bea un pahar de apa minerala.
LEGUME SI FRUCTE. In cadrul alimentelor indicate in dieta obezilor, un loc central il ocupa fructele si legumele cu aport caloric redus, dar cu continut bogat in fibre alimentare, susceptibile sa umple stomacul si sa dea senzatia de satietate. Dintre legume se recomanda: fasole verde, castraveti, rosii, ardei, ridichi, salata, spanac, urzici, varza, vinete, conopida, dovlecei, ciuperci. Acestea se vor consuma sub forma de salate, soteuri, piureuri. Fructele permise trebuie sa fie sarace caloric: grepfruit, lamai, mandarine, portocale, fragi, pepene galben, pepene verde, capsuni, mere cretesti consumate crude, sub forma de sucuri sau piureuri.
CARNE SLABA. Proteinele vor fi asigurate din carne slaba de vita, vitel, pasare, peste slab, oua fierte tari, iaurt slab, lapte degresat, branza slaba. Grasimile vor fi in cantitati reduse, sub forma de ulei de masline, margarina sau unt (10-15g/zi). Painea se prefera neagra sau intermediara, nu mai mult de 60-100 g/zi.
Citește pe Antena3.ro