x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dieta care-l ajuta pe obez sa scape de kilograme

Dieta care-l ajuta pe obez sa scape de kilograme

08 Mai 2004   •   00:00

In cazul persoanelor obeze, raportul principiilor nutritive trebuie sa fie echilibrat. Ratia glucidica va fi de aproximativ 120-140 g glucide, care provin din salate, fructe, paine (in cantitate mica).

Dr. LORETA GAVRILA - Diabet, boli de nutritie si metabolism

Ratia proteica va fi de aproximativ 1,5g/kg corp greutate ideala, iar lipidele pana la 0,7g/kg corp. In general, dieta hipocalorica echilibrata asigura necesarul de vitamine al organismului; se vor consuma zilnic aproximativ doi litri de apa minerala.

Alimentele se vor imparti in trei mese principale si doua gustari. Nu se vor consuma alimente intre aceste mese si, daca apare senzatia de foame, se va bea un pahar de apa minerala.

LEGUME SI FRUCTE. In cadrul alimentelor indicate in dieta obezilor, un loc central il ocupa fructele si legumele cu aport caloric redus, dar cu continut bogat in fibre alimentare, susceptibile sa umple stomacul si sa dea senzatia de satietate. Dintre legume se recomanda: fasole verde, castraveti, rosii, ardei, ridichi, salata, spanac, urzici, varza, vinete, conopida, dovlecei, ciuperci. Acestea se vor consuma sub forma de salate, soteuri, piureuri. Fructele permise trebuie sa fie sarace caloric: grepfruit, lamai, mandarine, portocale, fragi, pepene galben, pepene verde, capsuni, mere cretesti consumate crude, sub forma de sucuri sau piureuri.

CARNE SLABA. Proteinele vor fi asigurate din carne slaba de vita, vitel, pasare, peste slab, oua fierte tari, iaurt slab, lapte degresat, branza slaba. Grasimile vor fi in cantitati reduse, sub forma de ulei de masline, margarina sau unt (10-15g/zi). Painea se prefera neagra sau intermediara, nu mai mult de 60-100 g/zi.

INTERZISE. Printre alimentele interzise obezilor se numara carnea grasa, mezelurile, pestele gras, conservele de carne si peste, afumaturile, branza grasa sau fermentata, fasolea, mazarea, prunele, strugurii, stafidele, aluaturile, produsele de patiserie, dulciurile, cremele, alcoolul; cartofii si pastele fainoase se vor consuma in cantitati minime.

SEDENTARISM. In afara regimului alimentar, un loc primordial in obtinerea scaderii ponderale il detine inlaturarea sedentarismului prin efort fizic sustinut. Zilnic se va efectua mers pe jos in ritm alert, se va practica mersul pe bicicleta sau exercitiile aerobice, daca nu exista afectiuni asociate care sa contraindice efortul fizic. In reusita unei diete hipocalorice, rolul principal este detinut de motivatia si implicarea pacientului in realizarea dietei, cat si in perseverenta si complianta la terapie.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă