x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dieta hipertensivului

Dieta hipertensivului

24 Apr 2004   •   00:00

Multe studii au aratat eficacitatea unei diete optime in prevenirea si scaderea hipertensiunii arteriale.

Trebuie retinut ca hipertensiunea presupune ca presiunea arteriala sistolica este mai mare sau egala cu 130 milimetri coloana de mercur si presiunea arteriala diastolica este mai mare sau egala cu 85 mm Hg. Dietary Approaches To Stop Hypertension (DASH) este un model de dieta conscarata hipertensivilor, care a demonstrat ca numai cresterea cantitatii de fructe si legume in alimentatia zilnica, scaderea continutului in grasimi a produselor alimentare si in special a celor saturate au diminuat presiunea arteriala sistolica cu 6 pana la 11 mmHg.

Dieta inclusa in ghidurile curente de nutritie pentru bolile cardiovasculare presupune urmatorul consum zilnic:

  • 7-8 portii de cereale si derivate de cereale: paine integrala, cereale;

  • 4-5 portii de legume (rosii, cartofi, morcovi, legume cu frunze verzi);

  • 4-5 portii de fructe bogate in potasiu, magneziu, fibre (caise, banane, curmale, struguri, portocale, grapefruit, pepene, piersici, prune, anans, capsuni etc. );

  • 2-3 portii de lactate degresate sau cu 1,5 grame grasime (lapte si derivate); branza de vaci este sursa majora de calciu si proteine.

    Meniul zilnic este compus din trei mese principale si doua gustari. El va fi ajustat la necesarul caloric individual si la alte maladii asociate.

    Carnea reprezinta o importanta sursa de proteine. Dar se recomanda doar carne slaba, de pui, fara pielita, consumata fiarta. De asemenea, pentru aportul valoros de proteine, de trei ori pe sapartamana hipertensivul va manca peste. Carnea de pui si pestele asigura necesarul de proteine, dar si de magneziu. Sunt admise 2-3 portii de grasime din margarina cu continut scazut in grasimi si ulei vegetal. Saptamanal sunt permise 4-5 portii de dulciuri cu un continut redus de zahar, respectiv prajituri cu fructe, budinci, inghetate. Pentru hipertensiv, o sursa acceptata de energie, magneziu, potasiu, proteine si fibre o reprezinta semintele si fructele uscate: alune, nuci, fructe confiate.

    Dr. Iuliana Filip, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu"
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă