Medicii spun ca trebuie sa avem mare grija de pielea noastra cand mergem la plaja. Creme, geluri, palarii... Dar sunt si alimente care au proprietatea de a reprezenta un veritabil scut in fata efectelor negative ale ultravioletelor asupra pielii.
MAGDA MARINCOVICI
Din meniul nostru estival nu trebuie sa lipseasca alimentele cu continut ridicat de elemente antioxidante. Pentru ca atunci cand facem plaja razele ultraviolete activeaza secretia de melanina, pigmentul pileii. Dar in acelasi timp melanina antreneaza cresterea numarului radicalilor liberi la nivelul celulelor pielii.
EFECTE. Radicalii liberi sunt principalele elemente raspunzatoare de imbatranirea prematura a pielii si de cresterea riscului cancerului cutanat. Sa retinem ca radicalii liberi pot fi tinuti sub control cu ajutorul unui aport optim de vitamine antioxidante. Trioul de vitamine A, C si E reprezinta cea mai eficienta bariera impotriva radicalilor liberi. De asemenea, trebuie sa suplimentam aportul de seleniu, un alt antioxidant eficient. Beta-carotenul sau provitamina A in concentratie ridicata in organism confera pielii rezistenta la razele solare si in plus avantajul de a bronza in mod gradat.
PRACTIC. Vitamina C si beta-carotenul se gasesc din belsulg in legume si fructe proaspete de sezon. Este recomandat sa fie consumate crude sau sub forma de suc, pentru a pastra nivelul maxim de vitamine din compozitie.
In acest sezon, surse importante de vitamina C descoperim in zmeura, ardei, creson, rosii, varza, varza de Bruxelles, portocale, lamai, grepfruit, piersici. Campioanele la categoria beta-caroten sunt: caisele, pepenele galben, morcovii, piersicile, spanacul. Vitamina A este predominanta in ficat, galbenus de ou, peste gras, unt, branzeturi, alimente la care este bine sa nu renuntam in aceasta perioada.
Citește pe Antena3.ro
Evitati sa mancati cantitati mari de telina sau marar, deoarece contin anumite substante care in prezenta soarelui pot provoca mancarimea si sensibilizarea pielii.