x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diete care ne feresc sa ne ardem pielea

Diete care ne feresc sa ne ardem pielea

29 Iun 2004   •   00:00

Medicii spun ca trebuie sa avem mare grija de pielea noastra cand mergem la plaja. Creme, geluri, palarii... Dar sunt si alimente care au proprietatea de a reprezenta un veritabil scut in fata efectelor negative ale ultravioletelor asupra pielii.

MAGDA MARINCOVICI

Din meniul nostru estival nu trebuie sa lipseasca alimentele cu continut ridicat de elemente antioxidante. Pentru ca atunci cand facem plaja razele ultraviolete activeaza secretia de melanina, pigmentul pileii. Dar in acelasi timp melanina antreneaza cresterea numarului radicalilor liberi la nivelul celulelor pielii.

EFECTE. Radicalii liberi sunt principalele elemente raspunzatoare de imbatranirea prematura a pielii si de cresterea riscului cancerului cutanat. Sa retinem ca radicalii liberi pot fi tinuti sub control cu ajutorul unui aport optim de vitamine antioxidante. Trioul de vitamine A, C si E reprezinta cea mai eficienta bariera impotriva radicalilor liberi. De asemenea, trebuie sa suplimentam aportul de seleniu, un alt antioxidant eficient. Beta-carotenul sau provitamina A in concentratie ridicata in organism confera pielii rezistenta la razele solare si in plus avantajul de a bronza in mod gradat.

PRACTIC. Vitamina C si beta-carotenul se gasesc din belsulg in legume si fructe proaspete de sezon. Este recomandat sa fie consumate crude sau sub forma de suc, pentru a pastra nivelul maxim de vitamine din compozitie.

In acest sezon, surse importante de vitamina C descoperim in zmeura, ardei, creson, rosii, varza, varza de Bruxelles, portocale, lamai, grepfruit, piersici. Campioanele la categoria beta-caroten sunt: caisele, pepenele galben, morcovii, piersicile, spanacul. Vitamina A este predominanta in ficat, galbenus de ou, peste gras, unt, branzeturi, alimente la care este bine sa nu renuntam in aceasta perioada.

Uleiurile vegetale - in special cel de floarea-soarelui, de porumb, de germeni de grau - au in compozitie vitamina E. Ele vor fi folosite in mod curent la prepararea mancarurilor sau asezonarea salatelor. Cantitati importante de vitamina E mai exista in nuci, alune si legume crude.

Furnizorii principali de seleniu sunt crustaceele, fructele de mare, pestele, ciupericile, ceapa si usturoiul, cerealele complete.

Evitati sa mancati cantitati mari de telina sau marar, deoarece contin anumite substante care in prezenta soarelui pot provoca mancarimea si sensibilizarea pielii.

Atentie la apa rece, fumat si alcool!

Cand facem frecvent plaja, acizii grasi din compozitia membranelor celulelor pielii sunt agresati de razele solare. Astfel, sub actiunea razelor soalare, pielea are tendinta de a-si pierde elasticitatea si a se deshidrata. Pentru a impiedica aceste fenomene sunt necesare o hidratare corespunzatoare - respectiv intre 1 si 2 litri de lichide zilnic - si un aport suficient de acizi grasi, in special de uleiuri vegetale si peste gras. Toti suntem vulnerabili in perioadele de canicula, dar mai ales varstnicii, bolnavii cronici si copiii. Apa - plata, gazoasa, de la robinet - constituie cea mai potrivita bautura pentru hidratare in timpul verii. Atentie, feriti-va de apa cu gheata, deoarece printre altele provoaca deranjamente digestive. Retineti, de asemenea, ca fumatul si alcoolul sunt inamici ai sanatatii pielii. Cei doi factori fragilizeaza pielea si ii confera acesteia un aspect tern.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă