x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Dintele lipsa

12 Oct 2004   •   00:00

Multi vin la stomatolog si ii cer cu glas sigur sa le puna implanturi dentare. Profesor doctor Constantin Gaucan explica ce inseamna un implant dentar si cand se recurge la acest procedeu. Implantul este un fel de ultima solutie in cazul in care tehnicile stomatologice clasice nu mai pot fi aplicate.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Se grefeaza un implant pentru a-l scapa pe om de eventualele proteze dentare fixe sau mobile. Iata cateva situatii in care se impune implantul. Un tanar sau un copil peste 12 ani si-a pierdut, de exemplu, un dinte din fata. Stomatologul ar fi obligat sa prelucreze dintii vecini, sa-i slefuiasca ca sa sprijine viitorul dinte din locul lipsa. Sunt slefuiti si se actioneaza asupra celor doi dinti vecini celui smuls de accident, dezavantajul fiind ca sunt prelucrati niste dinti sanatosi si frumosi, iar la 30 de ani omul are trei dinti din fata slefuiti si imbracati. Utilizand implantul, stomatologul nu se mai atinge de dintii sanatosi din vecinatatea celui pierdut. Se apeleaza la implant in cazul unor oameni care nu mai au nici un dinte, li s-a topit si o parte din osul gingiei si nu-i sta fixata nici o proteza. Se trece la implantul dentar cand, de exemplu, o femeie nu mai are masele si nici premolari pe o parte si o proteza i-ar produce complexe.

Cui nu i se poate face un implant dentar? Profesor Constantin Gaucan spune ca exista contraindicatii absolute: nu se recurge la implantul dentar la cei cu forme grave de diabet, la bolnavii psihici, la suferinzii de fragilitate vasculara sau aflati sub tratament de fluidificare a sangelui. Nu e bine sa se apeleze la implant nici in cazul in care osul gingiei a fost iradiat dupa un cancer de maxilar. Dupa ce s-a facut operatia de implant dentar trebuie sa existe o atentie deosebita in ingrijirea danturii. Purtatorul de implant trebuie sa se spele cat mai des pe dinti, sa-si curete cu un fir implantul metalic. Si trebuie sa se prezinte la trei luni la stomatolog pentru o ingrijire specializata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă