Hipermetropia este un alt defect de refractie, care inseamna dioptrii cu plus. Hipermetropia este inversa fata de miopie.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti, explica urmatoarele: in hipermetropie ochiul este mai mic, in miopie ochiul este mai mare, in hipermetropie imaginea se formeaza in spatele retinei, in timp ce la miopi imaginea se plaseaza in fata retinei. La o hipermetropie mica, omul vede foarte bine la distanta dar are dificultati la citit, ei citesc mai greu, le obosesc ochii si nu este normal ca ochii sa oboseasca. La hipermetropie mare vederea este necorspunzatoare si la distanta si de aproape. Norocul este ca sunt rare cazurile de hipermetropie mare.
Mai periculoasa este hipermetropia aparuta la un singur ochi, parintii nu observa acest defect la copil si ochiul se dezobisnuieste sa vada, ajungandu-se la ambliopie, situatie grava pentru ca educarea unui ochi ca sa nu devina ambliop (adica sa nu mai vada) da rezultate doar pana la varsta de 6 ani. Copilul se naste hipermetrop, este o stare normala, dar la 3 ani vederea lui nu mai are nici un viciu de refractie. Prescrierea de ochelari se face numai prin examenul autorefractometric, se prescriu dioptriile cele mai mari cu care vede bine omul hipermetrop. Daca diferenta de dioptrii intre cei doi ochi depaseste 3 dioptrii, se recomanda lentilele de contact. Se poate trece la corectarea hipermetropiei prin interventie chirurgicala, reducerea hipermetropiei se face cu laser, dar numai dupa 18 ani. Dupa 40 de ani apare si presbiopia, care este tot o hipermetropie, are si ea lentile cu plus. Daca inainte de 40 de ani ochiul a fost hipermetrop si, de exemplu, a purtat plus, dupa 40 de ani presbiopia vine si ea cu alte dioptrii cu plus, sa zicem cu plus 2, ei bine, se insumeaza cele doua dioprtii si omul va purta ochelari de plus 3.
Citește pe Antena3.ro