x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doamne fereşte de hemoroizi

Doamne fereşte de hemoroizi

12 Iun 2007   •   00:00

Explică boala de hemoroizi şi intervenţiile care se practică dr Aurel Tonea, medic primar chirurg la Clinica de chirurgie generală condusă de renumitul profesor universitar Irinel Popescu. Hemoroizii reprezintă o boală a ţesutului vasculo-conjunctiv din zona anală, deci o boală şi de vas, dar şi de ţesut conjunctiv care susţine vasele in zona anusului.

Explică boala de hemoroizi şi intervenţiile care se practică dr Aurel Tonea, medic primar chirurg la Clinica de chirurgie generală condusă de renumitul profesor universitar Irinel Popescu. Hemoroizii reprezintă o boală a ţesutului vasculo-conjunctiv din zona anală, deci o boală şi de vas, dar şi de ţesut conjunctiv care susţine vasele in zona anusului. Cănd hemoroizii săngerează, săngele este deschis la culoare, roşu deschis, deci nu este doar sănge ce se intoarce prin vene la inimă, ci este şi sănge arterial, din acela roşu aprins, incărcat cu oxigen. Deci cu atăt mai mult se dovedeşte că se amestecă săngele mai inchis la culoare din vene cu săngele aprins din artere, deci este o boală nu numai de vase, ci şi de ţesut conjunctiv ce susţine vasele respective. In boala hemoroidală se constată o coborăre a pernuţelor vasculo-fibroase.

 

 

Boala poziţiei bipede

Boala de hemoroizi este şi o boală a poziţiei bipede. Ridicarea omului in picioare a favorizat dilataţia venelor la nivelul canalului anal. De altfel, incă din antichitate, se vorbea despre boala de hemoroizi, rămănănd chiar cu denumirea de boala Sfăntului Fierce, un călugăr care suferea de hemoroizi, şi această denumire a rămas in toată epoca medievală. Este important de menţionat că tratamentul hemoroizilor este nuanţat in funcţie de gradul de severitate a bolii.

 

Care sunt simptomele unei crize de hemoroizi? In primul rănd, săngerarea hemoroidului. Săngele ce se pierde din hemoroizi este un sănge roşu şi săngerarea apare la intervale variabile de timp. Această săngerare este adesea legată de episoade de constipaţie, dar uneori iritaţii apar şi in urma unor episoade de diaree. Sau hemoroizii săngerează fără să existe dereglări ale scaunului. De regulă, săngerarea din hemoroizi nu inseamnă că săngele este amestecat cu materiile fecale. Săngele care se pierde din hemoroizi doar murdăreşte materiile fecale pe exteriorul lor. De regulă, săngerarea din hemoroizi apare la sfărşitul scaunului. Cănd săngele este de culoare mai inchisă şi amestecat cu materiile fecale, el vine din zone superioare ale colonului sau chiar din stomac. Oricum, doar medicul prin colonoscopie obligatorie poate pune diagnosticul unei săngerări in scaun. Al doilea simptom este durerea. Avănd in vedere că hemoroizii sunt fie interni, fie externi, simptomele se diferenţiază. Hemoroizii externi nu dau simptome decăt cănd o serie de cheaguri astupă venele hemoroidale. Hemoroizii interni produc insă inflamaţii. Există şi o stare mai complicată de prolaps, cănd hemoroizii interni ies din anus in timpul unui scaun mai dificil sau după ridicarea unor greutăţi cu efort important.

 

 

Dietă, igienă, exerciţii fizice

Terapiile care se aplică in cazul hemoroizilor se nuanţează in funcţie de gradul bolii hemoroidale. Hemoroizii de gradul I săngerează din cănd in cănd, uneori creează disconfort. In acest grad de inceput al bolii hemoroizilor tratamentul este un regim dietetic şi de igienă. In sensul că trebuie reglat scaunul, incăt acesta să aibă consistenţă normală şi să se elimine materiile fecale zilnic şi fără efort. In alimentaţia omului respectiv nu e bine să fie prea multe alimente sărace in fibre şi rafinate. Omul trebuie să mănănce multe zarzavaturi şi fructe bogate in fibre, uneori să apeleze şi la tărăţe. Tot in regimul igieno-dietetic se incadrează şi un minimum de lichide băute pe zi, cel puţin doi litri. Nu trebuie să se uite nici lichidele emoliente, precum uleiul de măsline şi uleiul de parafină. Nu sunt recomandate laxativele. După cum trebuie evitat şi statul prea mult pe scaun. Omul respectiv trebuie să-şi creeze un reflex din ora la care are scaunul şi această oră să fie respectată. Pe wc, omul trebuie să se concentreze la contracţia musculaturii abdominale pentru defecaţie, aşa că nu e bine ca pe wc omul să citească, distrăgăndu-şi atenţia.

 

 

Cauze

Care sunt factorii care favorizează apariţia hemoroizilor? In primul rănd tulburările de tranzit intestinal, cănd un om este constipat, el este obigat să se screamă şi acest efort dilată vasele din zona anală. De asemenea, se ajunge la boală hemoroidală şi prin prea indelungul stat pe scaun. Tocmai de aceea bolnavilor de hemoroizi li se recomandă să caute să-şi regleze scaunul şi să facă mişcare, să nu stea inţepeniţi pe scaun. Un alt factor care declanşează o criză de hemoroizi este o alimentaţie cu prea multe condimente. Deci omul care ştie că are necazuri cu hemoroizii trebuie să se cam abţină de la piper, boia, ardei iute şi chiar de la muştar. In instalarea bolii de hemoroizi este şi o componentă familială, pentru că se practică aceleaşi obişnuinţe, adesea rele, la toţi membrii unei familii.

 

 

TERAPII. In hemoroizii de gradele II şi III se aplică un tratament la cabinet ambulator, fără internare in spital. Cea mai utilizată metodă este ligatura cu benzi de cauciuc, adică legarea hemoroizilor la baza lor cu nişte inele de cauciuc. Hemoroidul este aspirat intr-un tub, apoi strangulat la bază cu o părghie şi i se montează două inele de cauciuc, astfel că hemoroidul se usucă, pentru că nu mai este irigat cu sănge şi după şapte-zece zile hemoroidul cade, rămănănd o mică rană care se cicatrizează repede. Această intervenţie se repetă la 2-3 săptămăni pentru ceilalţi hemoroizi. După această procedură, omul pleacă acasă şi nu s-a folosit nici o anestezie.

 

Fotocoalugarea. Altă metodă folosită in hemoroizi de gradul I şi la unii de gradul II este fotocoagularea cu raze infraroşii a vaselor dilatate. Adesea se asociază această coagulare cu raze şi cu metoda de legare cu benzi de cauciuc. Pierde teren metoda de sclerozare, cănd se injectează in hemoroizi o substanţă care ii micşorează. Dezavantajul e că sclerozarea produce dureri. Mai rar se folosesc metodele de ingheţare a hemoroizilor prin crioterapie şi metoda de electrocoagulare bipolară. Cănd hemoroizii au ajuns in stadiile III şi IV se impun operaţiile de chirurgie clasică. Se extirpă cu bisturiul pachetele de hemoroizi. Dar dezavantajul constă in dureri apărute după operaţie, in perioada de spitalizare şi in riscurile anesteziei. Astăzi se tinde spre limitarea intervenţiilor chirurgicale.

 

COLACI. Cănd un bărbat sau o femeie intră intr-un magazin de materiale sportive şi cumpără nişte colaci din plastic care se umflă şi plutesc pe apă, nu intotdeauna aceştia cer colacii pentru a-i invăţa să inoate pe nişte prichindei. Uneori există şi un alt motiv dramatic. Aceşti oameni maturi cumpără colacii de plastic pentru scăldat in vederea micşorării chinului lor. Aceşti oameni in toată firea umflă colacii ca să se aşeze cu fundul pe ei cănd stau la serviciu, nemaiputănd să suporte durerile pricinuite de hemoroizi. Cumplită este durerea pricinuită de hemoroizii aflaţi in criză. In popor, hemoroizii sunt denumiţi varice la fund. Insă viziunea modernă asupra acestei boli nu mai incriminează doar defectele de vene din zona anală.

×