x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dormiţi suficient?

Dormiţi suficient?

17 Feb 2012   •   21:00
Dormiţi suficient?

Jurnalul de duminica va propune sa des­co­periti tai­nele sanatatii femi­ni­ne cu ajutorul volumului 'Biblia sanatatii femeii', aparut la Editura 'Curtea Ve­che' (2010). Cartea reprezinta un ghid ese­n­tial pentru sanata­tea si starea de bine a fiecarei femei, fiind un volum de referinta si nu un manual medical.
'Datoriile – legate de cardurile de credit, mai ales de facturi – pot fi corelate cu hipertensiunea arteriala, insomnia si alte probleme de natura fizica.

Mentineti un echilibru financiar
Atunci cand cercetatorii au evaluat peste 1.000 de persoane, au descoperit ca cele cu datorii mari pe cardurile de credit erau mult mai stresate si prezentau mai multe simptome negative legate de sanatate. Puneti-va finantele in ordine chiar acum si va veti bucura de o sanatate mai buna.

Locuiti intr-o casa usor de intretinut. Murdaria nu va va mai stresa daca nu o vedeti. Cumparati carpete, canapele si scaune in nuante pamantii, care ascund petele. Alegeti podele de lemn sau linoleum usor de curatat. Zugraviti peretii cu vopsea lavabila – vor fi mai usor de sters cu o carpa umeda – si cumparati plante si arbusti usor de intretinut: mai putin de lucru in gradina inseamna mai mult timp pentru lucruri care sunt importante pentru dumneavoastra.

Petreceti putin timp pe terenul de joaca. Daca aveti copii mici, nu este bine sa petreceti prea mult timp singura cu ei. Mergeti sa va jucati in grup, astfel incat sa aveti timp sa socializati cu alte mame.

Femeile fara copii considera ca este o adevarata incercare sa petreaca un timp cu nepoteii. Nu-ti mai vine sa iei viata prea in serios atunci cand esti pus sa inventezi rime, sa vorbesti cu o voce prefacuta sau sa impingi leaganul.

Apreciati viata. O briza calda vara. Frumusetea naturii. Emotia pe care o simtiti atunci cand mergeti pe bicicleta. Daca aveti convingerea ca meritati placerile oferite de viata, probabil ca va dati seama de ce aveti nevoie pentru a fi fericita.

Recuperarea somnului
Femeile se simt din ce in ce mai afectate de stres – si isi pierd somnul in aceasta perioada. Intr-un sondaj pe tema somnului, efectuat pe mai mult de 1.000 de persoane, 62% au spus ca au un somn dificil si mai multe femei decat barbati au confirmat simptome care insotesc privarea de somn.
Adultii, in general, pierd aproape 5 ore de somn pe saptamana din cauza insomniei. Daca aceasta se repeta in fiecare saptamana, veti pierde 260 de ore de somn pana la sfarsitul anului – mai mult de o saptamana si jumatate.

Ce se afla dincolo de toate aceste zvarcoleli si rasuciri? Stresul se afla in fruntea listei. Cand sunteti stresata, musculatura e tensionata, aveti niveluri crescute ale hormonilor de stres care trezesc in loc sa relaxeze organismul, iar mintea este plina de ganduri care ingrijoreaza.

Poate va ganditi ca puteti scapa cu mai putin somn, dar mai putin de 7 sau 8 ore de somn pe noapte va afecteaza capacitatea de concentrare, judecata, timpul de reactie, memoria si performantele fizice. In continuare va oferim cateva modalitati pentru a va asigura sa obtineti somnul de care aveti nevoie.

Stabiliti ritualuri de relaxare. In fiecare seara, faceti o baie calda sau cititi o revista ori uitati-va la televizor. Fiecare ar trebui sa aiba o activitate relaxanta inainte de a merge in pat. Daca faceti asta in fiecare seara, organismul dumneavoastra se va pregati, evident, pentru somn.

Evitati stimulii. Cofeina din cafea, ciocolata, cola, ceai, medicamentele de slabit si unele antialgice va pot tine treaza. Daca fumati, nicotina din tigari va poate trezi dimineata devreme, deoarece corpul isi cere urmatoarea 'portie'. Acum poate fi un moment potrivit pentru a renunta la fumat – veti dormi mai bine daca o faceti.
Perseverati cu exercitiile fizice. Persoanele care fac exercitii fizice dorm mai bine. Dar evitati sa fiti prea activa. La ora de culcare, terminati exercitiile cu 5 pana la 6 ore inainte de acest moment'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei