x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Drama abdominala

Drama abdominala

10 Iul 2004   •   00:00

Un savant a numit criza acuta de pancreatita "marea drama abdominala". Cand oamenii aud cuvantul pancreatita se ingrozesc, ei inteleg ca acesta este sfarsitul.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Si nu este chiar asa, fiindca majoritatea bolnavilor de pancreatita acuta se vindeca, desi boala este o mare urgenta medicala. In afara de pancreatita acuta, instalata repede, brutal, exista si pancreatita cronica, care se instaleaza treptat si are din cand in cand exacerbari.

Forma cronica poate sa evolueze spre cancerul de pancreas. Pancreatita este o suferinta inflamatorie a glandei pancreas. Pancreatita acuta are trei cauze. Prima consta din astuparea cu calculi a veziculei biliare sau a cailor biliare, astfel ca fierea nu mai poate sa se scurga in duoden. Dar calculii pot astupa si caile de scurgere a secretiilor pancreasului in duoden. A doua cauza este consumul excesiv de alcool, iar a treia cauza, numita idiopatica, este de fapt o necunoastere a motivelor.

Principala forma de manifestare a pancreatitei acute este durerea de burta, apare in capul pieptului, rapid durerea iradiaza in stanga si in dreapta si chiar in coloana vertebrala. Bolnavul se tavaleste de durere, e scaldat in transpiratii reci, are stare de anxietate. Neputand fi deversate in duoden din pricina pietrelor, secretiile pancreatice difuzeaza in tesuturile vecine si pancreasul se autodistruge, se automananca. Se activeaza enzimele pancreasului, care in mod normal au misiunea de a desface alimentele in parti componente in duoden si ele, fiind impiedicate sa-si indeplineasca misia, ataca pancreasul si tesuturile vecine. Apar varsaturile si sughitul, bolnavul simte abdomenul umflat de gaze.

Intre simptome pot aparea si hipotensiunea, tahicardia si febra pana la 38 de grade. Toate aceste explicatii au fost date de asistent universitar Razvan Ionescu, medic primar la Clinica de medicina interna a Spitalului Colentina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă