LYON ● Centrul medical al transplantului
O echipă de medici de la Spitalul Edouard-Herriot din Lyon a efectuat
un dublu transplant de mînă, a cincea operaţie de acest fel realizată
la Lyon.
LYON ● Centrul medical al transplantului
O echipă de medici de la Spitalul Edouard-Herriot din Lyon a efectuat un dublu transplant de mînă, a cincea operaţie de acest fel realizată la Lyon.
Conform specialiştilor de la Asociaţia Spitalelor din Lyon, operaţia a început joi seară şi s-a terminat de-abia în cursul zilei de vineri. Intervenţia a fost realizată sub îndrumarea prof. dr Xavier Martin, şeful Secţiei de Transplant şi Urologie a Spitalului Edouard-Herriot. Identitatea pacientului nu a fost dezvăluită, deoarece acesta a cerut discreţie maximă.
Primul pacient care a beneficiat de transplantul ambelor mîini a fost operat la Lyon în ianuarie 2000, intervenţia fiind realizată de profesorul doctor Jean-Michel Dubernard, tot în cadrul Spitalului Edouard-Herriot. Atunci, transplantul s-a făcut în 17 ore, intervenţia necesitînd prezenţa a aproximativ 50 de medici. Complexitatea unei astfel de operaţii este dată de fineţea cu care trebuie să se lucreze pentru ca mîinile, odată transplantate, să fie funcţionale şi pentru a reduce pe cît posibil complicaţiile ulterioare. Din anul 2000 pînă în prezent au fost realizate aproape 40 de grefe duble de mînă în întreaga lume. În ţara noastră nu a fost efectuat pînă acum un astfel de transplant.
Primul transplant simplu de mînă a fost realizat tot la Lyon în 1998, tot sub îndrumarea prof. dr Dubernard. Însă pacientul, un neozeelandez pe nume Clint Hallan, a fost nevoit să-şi amputeze mîna transplantată în anul 2001, deoarece a abandonat prea devreme tratamentul posttransplant.
Mărturisire
Primul pacient care a suferit un dublu transplant de mînă, Denis Chatelier, a publicat în februarie 2008 cartea "Je vis avec les mains d’un autre", în care povesteşte cum este să trăieşti cu mîinile altei persoane. Denis Chatelier are 41 de ani şi este tatăl a patru copii. Fierar de meserie, el şi-a pierdut mîinile în 1996 din cauza manevrării unei bombe artizanale. Acest francez, ţigan de etnie, nu a avut nici o problemă cu acceptarea mîinilor pe care profesorul Jean-Michel Dubernard i le-a transplantat în 2000.Citește pe Antena3.ro