x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durerile toracice

Durerile toracice

02 Apr 2006   •   00:00

Cand te doare cusca pieptului e un semnal de alarma. Pentru ca pot fi in suferinta fie inima, plamanii, traheea, fie esofagul.

Ii auzi pe multi vaicarindu-se: "Aoleu, ma doare plamanul! Am racit sau am fumat prea mult". Chestia asta cu durerea de plaman nu e adevarata pe de-a intregul, pentru ca plamanul nu doare una-doua si partea proasta este ca o serie intreaga de boli ale plamanului sunt parsive tocmai fiindca nu dor. Tuberculoza nu doare, iar cancerul de plaman da dureri doar intr-o faza avansata. Daca ceva este de luat in seama, acesta este capitolul durerilor de torace, explicate de prof. dr. Paul Stoicescu, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

Ca sa simti durerea trebuie sa intre in functiune niste receptori, cei ce transmit prin nervi semnale spre creier, creierul fiind cel care percepe durerea. Durerea e generata de aparitia in tesuturi a unor substante fie dupa lovituri, fie dupa infectii, fie in urma unor procese patologice in tesut. In principiu, tesutul pulmonar, cu alveolele lui ca un burete, nu doare. Exista insa dureri toracice carora trebuie sa le spui toracice, fiindca e gresit sa le spui pulmonare.

Ischemii cardiace

Durerile din spatele sternului sunt un semnal de alarma, dar multi le banalizeaza dand vina pe esofag. In realitate, durerile in spatele sternului sunt dureri cardiace, nu neaparat foarte mari. Durerile in ischemii cardiace sunt provocate de faptul ca soseste mai putin sange la tesuturi, deci si mai putin oxigen, asa ca apare durerea numita angina, localizata in spatele sternului. Aceste dureri apar de regula la efort, dar exista si o durere acuta, apriga, mai ales in cazul infarctului, cand se astupa un vas, si aceasta durere este indelungata, nu ca in cazul anginei, cand durerea e mai scurta si cedeaza la o pastila de nitroglicerina.

Poate durea si esofagul, la spasme ale muschiului esofagului si se mimeaza uneori angina cardiaca. Durerea in esofag e data si in iritatiile provocate de refluxul gastroesofagian. Doare si aorta, cand tensiunea arteriala e foarte mare. Doare aorta si cand apar acele galusti pe aorta, numite anevrisme.

"Nevralgia la coaste"

Foarte des folosita in randul populatiei este zicerea: "Am nevralgie la coaste". Exista o zona a cartilajelor care joaca rolul de articulatii intre coaste si stern. In aceste cartilaje apar uneori inflamatii, numite sindromul Titze. Despre nevralgia intercostala se vorbeste cam mult, se face abuz de acest diagnostic. Printre coaste exista niste nervi care contracta muschii toracelui cand primesc comanda de la creier.

Care sunt cauzele ce conduc la dureri de-a lungul acestor nervi? De vina sunt uneori nevritele, niste inflamatii ale zonei nervoase, sau se mai intampla ca nervul sa fie prins intr-un tesut fibros rigid, se manifesta o compresie pe nerv si apar dureri. Unele viroze produc basicute pe traseul nervilor intercostali si se deseneaza in rosu traseul nervilor, aceasta fiind zona zoster. Dureri surde pot fi provocate si de unele tumori amplasate pe acesti nervi, unele canceroase, altele benigne.

Sub coaste poate durea pleura. Pleura este o foita transparenta, lipita de torace, captusind in interior cutia toracica de sus pana jos. Aceasta este pleura parietala si ea doare. Pleura viscerala este foita care imbraca plamanul si de obicei ea nu doare. Procesele infectioase sau tumorile care se localizeaza la nivelul pleurei dau dureri. Dupa o pneumonie poate aparea durerea. Ea se transmite la pleura viscerala si apoi spre pleura parietala care este inflamata. In caz de pleurezie, cand creste lichidul dintre cele doua foite, paradoxal, durerea scade, fiindca lichidul acumulat impiedica frecarea intre cele doua pleure, acesta fiind un motiv de durere.

Pneumotoraxul

In pneumologie se cunoaste si situatia de pneumotorax. Acesta se explica prin intrarea unei bule de aer intre foite, deci intre pleure. Pleurile se distanteaza, plamanul se strange si apare o durere asfixianta. Pneumotoraxul apare si in urma unor traumatisme, dar si dupa o tuse violenta, dupa un efort foarte puternic, care poate duce la spargerea unei alveole din plaman, cu crearea unei bule de aer. Exista si dureri surde pleurale, date de obicei de un cancer la nivelul pleurei. Bolnavul respira greu si este chinuit de o durere surda. Durerile generate de boli dezvoltate direct in plamani trebuie sa indeplineasca o conditie: pentru a durea, procesul patologic trebuie sa ajunga la nivelul pleurei.

TIGARI. Fumatul este blestemul secolului. El ii imbranceste pe cei care pufaie de dimineata pana noaptea pe drumul nemilos spre cancerul de plamani. Degeaba tot zic unii ca un mos in satul lor a fumat de-a prapadit si a murit la 103 ani, pana una alta, din zece fumatori doi fac cancer de plamani. Aflat pe patul de moarte din pricina cancerului de plamani, Yul Brynner s-a cait amarnic recunoscand ca daca renunta la tigara in timp util nu parasea lumea asta la o varsta atat de nebatrana. Profesor doctor general Teodor Horvart, seful clinicii de chirurgie toracica de la Spitalul Militar Central, mentioneaza ca au murit de cancer de plamani Carol I si Gheorghiu Dej, mari fumatori. Fostul presedinte al Cehoslovaciei si mai apoi al Cehiei, Vaclav Havel, a fost operat de cancer de plamani.

TUMORI. O problema grava o constituie durerile date de tumorile prezente in torace, unde exista o mare inghesuiala. Exista inima, plamanii, traheea, esofagul si o intreaga retea de vase si nervi. Cancerul bronho-pulmonar se dezvolta in plamani, dar intr-o faza avansata, el invadeaza si toracele ajungand la peretele toracelui, moment in care apar durerile.

SEMNAL. Cancerul de plamani inseamna pana la urma o carne crescuta in plaman, precum o conopida, care invadeaza si distruge, care nu menajeaza. Cancerul de plamani distruge bronhia, obtureaza arterele pulmonare, invadeaza pleura, apoi pleura ce inveleste coastele si cotropeste chiar mediastinul, care este spatiul din torace neocupat de plaman. El invadeaza apoi peretele toracic, unde se afla nervii intercostali si apar durerile. In expansiunea lui nebuna, cancerul de plamani prinde si coastele, coloana vertebrala, plexul brahial, dand dureri foarte mari pana in mana. Cancerul pulmonar nu doare decat intr-o faza avansata. De aceea, depistarea trebuie facuta cat mai devreme prin efectuarea unor radiografii toracice periodice, mai ales la cei aflati in grupe de risc.
×