x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Duşmanul ficatului

Duşmanul ficatului

de Magda Marincovici    |    09 Noi 2007   •   00:00
Duşmanul ficatului


Profesorul doctor Baruch S. Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B, spune că vaccinul administrat unui număr căt mai mare de persoane poate ţine in frău o epidemie de hepatită B.

Soluţie - vaccinul poate stopa epidemia de hepatită B


Profesorul doctor Baruch S. Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B, spune că vaccinul administrat unui număr căt mai mare de persoane poate ţine in frău o epidemie de hepatită B.

Prevalenţa virusului hepatitei B (VHB) scade acolo unde copiii au fost vaccinaţi contra VHB, avertizează prof. dr Baruch S. Blumberg, in cadrul celui de-al 58-lea Congres al Asociaţiei Americane pentru Studiul Bolilor Ficatului, Boston, 2-6 noiembrie. Prof. dr Baruch S. Blumberg este laureat al Premiului Nobel pentru medicină in 1976 pentru "descoperiri in legătură cu noile mecanisme care stau la originea şi răspăndirea bolilor infecţioase", dar mai ales pentru descoperirea VHB.

Prof. dr Baruch Blumberg recomandă guvernului din ţara noastră să menţină un număr constant de persoane vaccinate contra (VHB). "Pentru că este o problemă de sănătate publică. Dacă vaccinezi, evident scade numărul purtătorilor de VHB şi astfel cresc şansele ca restul populaţiei să fie mai protejată. Deci există posibilitatea de a controla extinderea VHB", spune prof. dr Blumberg. In Romănia, din 1996 a fost introdus programul de vaccinare a nou-născuţilor.

Prof. dr Blumberg a izolat antigenul hepatitei B in săngelui unui aborigen din Australia. De la descoperirea VHB nu a mai fost decăt un pas pentru profesorul Blumberg de a contribui la inventarea vaccinului contra VHB şi a testului de diagnostic al hepatitei B. Dintre virusurile hepatitice A, B, C, D şi E, VHBÂ este cel mai virulent şi cauza principală a cancerului de ficat. De asemenea, VHB este cel mai rezistent la antivirale", spune prof. dr Radu Voiosu, şeful Secţiei Gastroenterologie din spitalul Colentina, prezent la acest eveniment. VHB poate provoca nu numai cancer hepatic, dar şi alte boli care presupun tratament cu cortizon, care face rău ficatului. Potrivit prof. Blumberg, avem şanse de a preveni o epidemie de hepatită B (HB) prin vaccinarea unui număr căt mai mare de persoane şi tratarea persoanelor care au VHB.

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prof blumberg