Precoci, informati, dar vulnerabili. Sunt principalele caracteristici ale vietii sexuale a tinerilor romani, evidentiate de studiul "Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor intre 15 si 24 de ani legate de infectii cu transmitere sexuala (ITS) si de consecintele sexului neprotejat".
MAGDA MARINCOVICI
"Parintii sa cumpere prezervative, sa le dea copiilor si sa-i invete cum sa le foloseasca. Comportamentul de genul lasa ca vorbeste tata, lasa ca vorbeste mama este periculos pentru adolescent, care poate foarte usor sa faca o infectie cu transmitere sexuala, multe dintre ele tratabile, dar si multe cu consecinte foarte grave", avertizeaza profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" .
In tara noastra, la ora actuala, HIV/SIDA este boala celor tineri, peste 70% dintre bolnavi fiind intre 10 si 20 de ani. Numarul cazurilor de adulti infectati este, de asemenea, in crestere cu 100% in ultimii doi ani fata de anul precedent. Sunt cateva concluzii la care a ajuns studiul "Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor intre 15 si 24 de ani privind ITS/HIV/ SIDA si consecintele sexului neprotejat", realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Sanatate (INCDS). Studiul a fost efectuat pe fondul scaderii varstei de debut a vietii sexuale, utilizarii drogurilor intravenoase, folosirii sporadice a prezervativului ca metoda de protectie contra ITS/HIV/SIDA. "Acest studiu reprezinta un instrument de evaluare si de comparare a datelor privind comportamentul tinerilor si evolutia HIV/SIDA", precizeaza Luminita Marcu, sociolog INCDS.
PRECOCI. Comparativ cu 1999 - cand a fost realizat un studiu similar - , studiul pe 2004 arata ca varsta medie a primului contact sexual a scazut de la 19,5 ani la 18 ani la femei si la 16 ani la barbati. In majoritatea cazurilor, primul act sexual are loc in afara casatoriei. 70% dintre tinerii activi sexual au o viata sexuala curenta. Exista diferente importante intre cele doua sexe in privinta numarului partenerilor: unul din trei barbati a avut patru sau mai multe partenere, in timp ce numai una din 13 femei a avut peste patru parteneri sexuali.
INFORMATI. Potrivit ultimului studiu, aproape toti tinerii au aflat de prezervativ. 71,6% (fata de 49% in 1999) dintre tineri au folosit prezervativul la primul contact. Dar persista ideea ca procurarea prezervativului este datoria barbatului. Inca nu s-a ajuns la constiinta ca prezervativul e un obiect care nu trebuie sa-i lipseasca nici femeii, nici barbatului.
Citește pe Antena3.ro
VULNERABILI
|
Doctorul Daniel Popescu ne asigura ca "prezervativul este cea mai buna metoda de prevenire a ITS". Pe de alta parte, medicul Vasile Benea este de parere ca ne aflam intr-un moment de revenire a acestui tip de infectii. De altfel, inclusiv acest studiu arata ca 1,5% dintre persoanele intervievate au avut o ITS. De asemenea, studiul mai arata ca tinerii din me-diul rural sunt mai vulnerabili in fata ITS, deoarece ei isi procura mai greu prezervative. Acelasi studiu scoate in evidenta ca 10% dintre tinerii activi sexual nu au facut niciodata sex protejat. Motiv pentru care campania "Fii dotat" lansata de INCDS are ca scop promovarea utilizarii prezervativului.
|