x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei E gratis, dar nu ştii de el. Vezi cum poţi obţine Cardul european de sănătate.

E gratis, dar nu ştii de el. Vezi cum poţi obţine Cardul european de sănătate.

de Robert Veress    |    17 Iun 2011   •   14:00
E gratis, dar nu ştii de el. Vezi cum poţi obţine Cardul european de sănătate.

Statisticile europene arata ca romanii beneficiaza, in cea mai mica masura, de o facilitate care li se cuvine tuturor asiguratilor sistemului public de Sanatate: Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (EHIC), care confera celor care calatoresc in afara granitelor dreptul la asistenta medicala gratuita.

Din cele peste 188 de milioane de carduri valide, distribuite cetatenilor din tarile Uniunii Europene si din Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, doar 123.690 sunt in posesia romanilor. Prin comparatie, italienii au peste 59,5 milioane de carduri, nemtii 45 de milioane, britanicii 10,3 milioane, cehii 10 milioane, austriecii peste 8 milioane etc.

Explicatiile acestei situatii sunt multiple:

  • Lipsa sau inconsinstenta unei campanii de informare publica (te rugam sa ne spui, pe forumul Jurnalul.ro, daca ai auzit pana acum de EHIC si daca da, in ce context). Nu s-a facut o statistica nationala, dar, pe plan european, peste jumatate dintre cei 63% de europeni care nu au carduri de sanatate nu le au pentru ca nu au auzit niciodata de existenta lor!

  • Procedura greoaie de atribuire. Daca in alte state europene (Cehia, Italia, Elvetia, Austria si Olanda), cardul se emite automat sau e suficient ca cererea de eliberare sa fie expediata prin email, fax, completarea unui formular online sau chiar telefonic ori prin sms (!), iar cardul se elibereaza pe loc, sau in cateva zile, in Romania trebuie descarcat un formular de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (de aici: http://www.cnas.ro/intrebari-frecvente/cum-obtin-cardul-european-de-asigurat-), trebuie completat urmand riguros instructiunile si trebuie depus personal, la sediul casei locale de asigurari de sanatate; cardul se elibereaza dupa circa o saptamana.

  • Valabilitatea cardului. Daca in majoritatea statelor europene cardul este valid intre 1 si 10 ani, in Romania cardul expira dupa 6 luni.

  • Toate acestea fac ca romanii sa ceara un card european de sanatate doar cand stiu, din timp, ca urmeaza sa calatoreasca in UE sau celelalte patru tari de pe continent, unde cardul este recunoscut.

    Daca trebuie sa plecati din tara intempestiv si se intampla sa aveti nevoie de servicii medicale in timpul sejurului in strainatate, exista, totusi, o solutie, dupa cum informeaza portalul europa.eu: sa solicitati, sa va fi se trimita prin fax sau email o dovada inlocuitoare (provizorie) a cardului. Astfel, veti beneficia de tratament gratuit sau cheltuielile medicale va vor fi decontate, ulterior.

    Mai multe despre EHIC aici: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/406&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

    ×