x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eclipsa - Protejati-va ochii!

Eclipsa - Protejati-va ochii!

de Liana Hainarosie    |    03 Oct 2005   •   00:00
Eclipsa - Protejati-va ochii!

Astazi, 3 octombrie, are loc o eclipsa de soare, vizibila partial din toata Romania. Daca doriti sa observati fenomenul, specialistii va recomanda sa nu priviti soarele fara ochelari speciali, pentru ca ochii pot suferi leziuni ireversibile. Din cauza efectului termic al razelor solare, fara ochelari de protectie, celulele retiniene sunt expuse arsurilor. Ochelarii speciali trebuie sa fie opaci la lumina diurna obisnuita.

RECOMANDARI. Pentru a nu achizitiona ochelari contrafacuti, specialistii va sfatuiesc sa-i cumparati de la farmacie, de la cabinetele de optica medicala si din magazinele specializate. Cei originali au inscriptionata marca "CE". Ochelarii de protectie trebuie utilizati peste ochelarii de vedere. De asemenea, nu priviti direct soare prin instrumentele optice, de tipul camerei foto sau binoclu. Incercati sa nu priviti timp indelungat eclipsa si faceti pauza, pentru a va odihni ochii!

"In Romania, eclipsa va fi vizibila incepand cu ora 11:00 si pana la 13:30. In Bucuresti, maximul eclipsei va fi la ora 12:31", a afirmat astronomul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". O eclipsa partiala de soare este un fenomen ce poate fi observat de oricine cu ajutorul ochelarilor de protectie, nefiind necesar un instrument astronomic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă