x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Elvetienii contesta laptele biologic

Elvetienii contesta laptele biologic

de Steluta Indrei    |    09 Noi 2005   •   00:00
Elvetienii contesta laptele biologic

O echipa de cercetatori elvetieni apreciaza ca valoarea nutritionala a laptelui biologic este echivalenta cu cea a laptelui conventional.

Demonstrand ca laptele de vaca obtinut in mod ecologic nu este mai bun din punct de vedere al calitatii nutritionale decat laptele traditional, cercetatorii de la Universitatea din Berna au generat numeroase polemici in tara cantoanelor. Cercetarile au fost date publicitatii de cotidianul Le Matin. "Un studiu discrediteaza aurul alb etichetat bio", a titrat cotidianul local de limba franceza, subliniind ca "agricultorii, afectati de concluziile oamenilor de stiinta, genereaza o piata de peste un miliard de franci elvetieni (circa 600 de milioane de euro)".

REZULTATE. Datorita seriozitatii, studiul profesorului Jürg Blum nu este pus la indoiala, se arata in cotidianul elvetian. Timp de opt ani, cercetatorul a monitorizat 3.000 de vaci din 270 de ferme deopotriva ecologice si traditionale. Rezultatul: calitatea nutritionala a celor doua feluri de lapte este echivalenta. Mai grav este ca profesorul Blum a descoperit ca vacutele crescute dupa metode biologice sufera frecvent de infectii, pentru ca este interzisa administrarea de antibiotice, ceea ce favorizeaza riscul ca laptele sa fie contaminat cu agenti microbieni. In plus, vacutele bio produc mai putin lapte cu 5%-12% decat vacutele traditionale. Exploatarile biologice nu presupun reguli in ceea ce priveste calitatea nutritionala a produselor, ci obligatii privind mijloacele de obtinere a acestora: fara pesticide, fara ingrasaminte chimice, fara insecticide. In cazul animalelor este obligatorie hranirea naturala a acestora, fara administrarea hormonilor de crestere, fara antibiotice.

AVERTISMENT. De retinut ca produsele ecologice nu pot sa acopere necesarul de hrana in lume, a remarcat la randul sau cercetatorul american Rattan Lal de la Universitatea din Ohio. "Alimentele bio ar putea sa hraneasca cel mult un miliard de locuitori, dar noi suntem deja sase miliarde pe glob, iar curand vom fi peste 8 miliarde."

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă