x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Emotiile si colonul

Emotiile si colonul

13 Oct 2004   •   00:00

Era o perioada in care lumea tot vehicula cuvantul "colita", una, doua, orice durere de burta era asimilata cu aceasta vorba, ea insemnand o suferinta de pantec, dar in nici un caz o boala infricosatoare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

In ultimul timp, cuvantul "colita" a fost trecut in uitare, un motiv este si faptul ca nu-l mai rostesc medicii, azi aceasta suferinta este botezata "sindromul intestinului iritabil". Ne lamureste despre intestinul iritabil profesorul Radu Voiosu, seful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Colentina. Acest sindrom se insoteste de tulburari de tranzit intestinal, apar scaune multe, in ele se afla si mucus, omul are crampe, dar durerile dispar dupa scaun. Aceste suferinte apar doar ziua, noaptea ele dispar, ceea ce pledeaza pentru caracterul functional al acestei neplaceri a tubului digestiv. Nu se cunosc cauzele ce declanseaza acest sindrom, se inregistreaza perioade de agravare, urmate de perioade de remisiune, starile de stres readuc insa in prim-plan aceasta suferinta.

Sindromul intestinului iritabil este favorizat de starile emotionale, unii din pricina emotiilor se duc de cate zece ori pe zi la closet, au dureri de burta, le chioraie matele, suporta balonari antipatice ale abdomenului. Starea psihica este determinanta, dar nu reprezinta cauza acestei suferinte. Tinerii si cei in etate de pana la 50 de ani, cand simt acest sindrom, trebuie sa consulte medicul de familie, li se prescriu niste medicamente de calmare, dar eficienta lor e limitata. E cazul sa amintim ca aceste simptome nu sunt legate de unele alimente, doar unii oameni fac diaree cand beau lapte, dar ei au un deficit de lactoza. Oamenii de peste 50 de ani cand simt aceste suferinte, care se pot asocia cu pierdere de sange in scaun si cu lipsa poftei de mancare, trebuie sa mearga la gastroenterolog.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă