In mai multe regiuni din tara, printre care se numara Timisoara, Arad, Hunedoara, Buzau, a izbucnit epidemia de rujeola. In zona Bucurestiului nu se inregistreaza inca focare de infectie, dar medicii spun ca rujeola poate aparea si aici.
|
INGRIJIRE. Timp de 10-20 de zile, cat este bolnav de pojar, copilul este foarte slabit si trebuie sa stea in pat
|
Cei mai expusi riscurilor de a se imbolnavi de pojar sunt sugarii cu varste cuprinse intre 6 luni si un an, care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei si care nu au fost vaccinati. Si copiii intre 1 si 3 ani prezinta un risc crescut de contaminare, daca nu sunt vaccinati. Pojarul nu este numai o boala a copilariei, si adultii nevaccinati putand face boala. Singura modalitate eficienta de a combate aceasta maladie transmisibila este vaccinul antirujeolic, care se administreaza la varsta de un an. In ultimii ani, medicii au constatat insa o crestere constanta a cazurilor de rujeola, din cauza unei rate de vaccinare prea mici.
SIMPTOME. Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome. "Cu 3 zile inainte de aparitia eruptiei, copilul face febra mare (39°C-40°C), ii curge nasul, ii lacrimeaza ochii, tuseste. Veti constata de asemenea o stare generala proasta, moleseala si lipsa poftei de mancare. Apoi apare eruptia cutanata, manifestata prin pete de un rosu intens", explica medicul primar boli infectioase Monica Luminos. Bubitele apar mai intai pe fata si acopera treptat tot corpul, de la gat, torace, pana la maini si picioare. Eruptia dureaza in jur de o saptamana. Bolnavul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, mai ales cand are febra. Tratamentul va consta in medicamente contra febrei si tusei, prescrise de medic.
CONTAMINARE. Rujeola este o boala imunizanta: prima imbolnavire imunizeaza organismul si se intampla foarte rar sa fie facuta a doua oara.
Virusul rujeolei se poate transmite pe cale respiratorie prin particulele de saliva eliminate prin tuse, stranut, vorbire. Posibilitatea de molipsire este maxima in cele 3 zile care preced aparitia bubitelor (perioada cand copilul are febra). Persoana afectata de pojar este contagioasa pana la disparitia totala a eruptiei, de aceea este recomandata izolarea bolnavului pe toata perioada maladiei.
COMPLICATII
|
Cu cat rujeola apare la o varsta mai mare, cu atat creste riscul de a face complicatii. Potrivit dr. Monica Luminos, este vorba despre suprainfectii, precum bronho-pneumoniile, laringitele, otitele, encefalitele. Uneori, complicatiile pot fi foarte grave, ajungandu-se chiar la deces in unele cazuri. Adultii care se imbolnavesc de pojar pot sa intre in coma daca tratamentul nu este administrat in timp util. Femeile insarcinate care se contamineaza cu virusul rujeolei prezinta riscul de nastere prematura.
|
Citește pe Antena3.ro