ANUAL ● În lume se fac 234 de milioane de intervenţii chirurgicale
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra complicaţiilor
şi chiar a deceselor ca urmare a unor intervenţii chirurgicale. Pentru
protejarea pacienţilor, OMS a elaborat un ghid care să contribuie la
creşterea gradului de siguranţă a pacientului operat.
ANUAL ● În lume se fac 234 de milioane de intervenţii chirurgicale
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra complicaţiilor şi chiar a deceselor ca urmare a unor intervenţii chirurgicale. Pentru protejarea pacienţilor, OMS a elaborat un ghid care să contribuie la creşterea gradului de siguranţă a pacientului operat.
În lume, se efectuează anual 234 de milioane de intervenţii. Una din 25 de persoane este supusă unei operaţii. Potrivit OMS, complicaţiile mergînd pînă la deces, survenite în urma unei intervenţii chirurgicale sînt îngrijorătoare. Traumatismele şi decesele evitabile provocate de intervenţii chirurgicale reprezintă o preocupare majoră, a anunţat directorul general al OMS, doctorul Margaret Chan. În acest sens, OMS a publicat un ghid menit să protejeze pacienţii. Studiile arată că, în ţările dezvoltate, se înregistrează între 3% şi 16% complicaţii chirurgicale la pacienţii spitalizaţi, cu o rată de incapacitate totală şi de mortalitate între 0,4% şi 0,8%. În ţările în curs de dezvoltare, rata de mortalitate ar putea fi între 5% şi 10%, după efectuarea unei intervenţii chirurgicale majore. Cele mai grave probleme, adesea, soldate cu deces, sunt cauzate de anestezia generală, infecţii şi alte complicaţii postoperatorii.
INIŢIATIVĂ. Potrivit studiilor, jumătate dintre aceste erori ar putea fi evitate. OMS a lansat iniţiativa„ o chirurgie sigură salvează vieţi“, care are ca scop îmbunătăţirea situaţiei şi protejarea pacientului. Iniţiativa este coordonată de Şcoala de Sănătate Publică Harvard care a reunit peste 200 de asociaţii medicale naţionale şi internaţionale, ministere ale sănătăţii pentru a se implica în acţiunea de reducere a numărului deceselor şi complicaţiilor evitabile în chirurgie. Acest ghid presupune trei faze în derularea intervenţiei chirurgicale: înainte de anestezie, înainte de incizie şi la ieşirea pacientului din blocul operator. Potrivit acestui ghid, pe parcursul fiecărei faze, medicii trebuie să aibă certitudinea respectării tuturor etapelor în aşa fel încît să se poată trece într-o nouă fază operatorie fără riscuri.
Citește pe Antena3.ro