PULSUL MEDICINEI
Pe multi ii chinuie refluxul gastroesofagian care provoaca arsuri, ragaieli, salivatie mai abundenta si alte neplaceri. Exista tratament medical si chirurgical.
PULSUL MEDICINEI
Pe multi ii chinuie refluxul gastroesofagian care provoaca arsuri, ragaieli, salivatie mai abundenta si alte neplaceri. Exista tratament medical si chirurgical.
Tratamentul medical consta dintr-o serie de masuri generale pentru preintampinarea intoarcerii continutului gastric in esofag, precum si o strategie medicamentoasa. Prima masura este ca omul cu reflux sa nu se culce imediat dupa ce mananca, iar cina sa nu fie bogata in grasimi, caci daca stomacul in mod normal se evacueaza in 1,5-2 ore, cand meniul este prea bogat in grasimi, golirea stomacului intarzie, depasind 3 ore. Pacientilor li se recomanda sa doarma pe 2-3 perne, pentru a preveni ca refluxul gastroesofagian sa ajunga in gura. Nu trebuie ridicate greutati dupa masa, pentru ca se contracta muschii abdominali si creste presiunea in abdomen, inlesnind reintoarcerea refluxului. De asemenea, este indicat sa nu se faca aplecari in fata care sporesc refluxul. Suferindul trebuie sa observe singur ce alimente ii accentueaza arsurile, regurgitatia. Fac rau in boala de reflux urmatoarele alimente: iaurtul, laptele batut, branzeturile fermentate, supele de carne, mezelurile, citricele, ananasul, ciocolata, ceapa, usturoiul, grasimile, sosurile, rantasurile. Trebuie evitate de asemenea bauturile carbogazoase si bauturile alcoolice. Bineinteles, bolnavul de reflux trebuie sa se abtina de la fumat. In privinta medicamentelor se recomanda inhibitorii de pompa de hidrogen, antisecretoriile din familia omeprazolului. De obicei se foloseste o singura capsula pe zi inghitita cu o jumatate de ora inaintea micului dejun. Pentru cei care au o dinamica mai mica a esofagului si sfincterul esofagian e prea relaxat, medicii recomanda si medicamente prokinetice pentru a spori miscarile de impingere corecta a alimentelor spre stomac.
Citește pe Antena3.ro