E limpede, esofagul nu e un tub oarecare. Este o conducta isteata. Are mai multe straturi in perete, muschi, manunchiuri nervoase, iar comanda vine si pe cale nervoasa, si pe cale hormonala.
Unii au ghinionul de a suferi din pricina reintoarcerii continutului stomacului in esofag, pe contrasens pana in gura. Esofagul nu este proiectat sa faca fata aciditatii din stomac, si mucoasa esofagiana capata leziuni. Asa se modifica in alta mucoasa, alta captuseala. Acest esofag, numit Barett, cu mucoasa transformata creste pericolul de cancer de esofag. Profesorul doctor Silviu Constantinoiu, seful clinicii de chirurgie de la Spitalul 'Sfanta Maria' din Bucuresti, spune ca taierea esofagului invadat de cancer si construirea unui alt esofag din stomac este o interventie foarte grea.
In aces sens, exista o tehnica chirurgicala, premiera in lume, pusa la punct de profesorul doctor Dan Gavriliu. Ea este mentionata in literatura medicala si poarta chiar numele 'operatia Gavriliu'. Initial, boala de reflux nu trebuie operata. Se intervine chirurgical doar in 5% dintre cazuri atunci cand exista o hernie hiatala mare. Refluxul gastroesofagian se trateaza printr-un ansamblu de masuri luate de suferind:
n) sa nu se culce imediat dupa cina, ci sa se lungeasca in pat numai dupa dpua-trei ore de la terminarea mesei de seara ;
n) sa nu poarte curele stranse exagerat;
n) sa nu tina cure de slabire severe;
n) sa se culce cu una-doua perne sub torace;
n) sa renunte la condimente, mezeluri, sosuri;
n) sa ia zilnic medicamente de blocare a pompei de hidrogen, cele care micsoreaza secretia de acid in stomac, din familia omeprazol.
Hernia hiatala generatoare de reflux inseamna ca sfincterul de la partea de jos a esofagului, acea supapa musculara, s-a relaxat si nu mai lucreaza bine, impiedicand pornirea pe contrasens prin esofag a continutului stomacal. Prin acest inel muscular slabit, o bucata din partea superioara a stomacului urca in torace.
Chirurgul opereaza tragand stomacul inapoi in abdomen si inconjoara esofagul din portiunea inferioara aflata in abdomen cu tesut gastric intarind supapa.
Aceasta operatie a herniei hiatale se face fie cu bisturiul, fie laparoscopic adica minim-invaziv. Cand esofagul este distrus de cancer sau de inghitirea unor lichide corozive, el trebuie reconstruit. Chirurgul poate reconstrui esofagul din marea curbura a stomacului sau din intregul stomac, mutand si pachetul de vase. Daca pacientul a baut soda si i-a afectat stomacul, acestuia i se reconstruieste stomacul din colon.