Se mira omul nespecialist: "Cum e posibil ca esofagul care este de fapt o teava, un tub in piept, sa fie afectat de atatea boli?". Ei bine, patologia esofagului e diversa, aici se petrece si acel reflux din stomac, adica mancarea o ia invers decat in mod normal, se intampla si acele arsuri ce-ti parjolesc "conducta", dar in esofag se instaleaza si forme de cancer dintre cele mai agresive.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Profesorul Alexandru Oproiu spune ca aceasta teava este foarte perfectionata. Esofagul are o dezvoltata retea limfatica, stabilind o legatura stransa cu organele din jur, el insa nu e prevazut cu un invelis de substanta seroasa. Esofagul superior este constituit dintr-o musculatura striata, asemanatoare bicepsilor si aceasta musculatura poate fi controlata prin vointa.
Esofagul inferior este construit din musculatura neteda, ce nu mai e dirijata de vointa. Sfincterul din capatul de sus, un fel de supapa musculara, si sfincterul din capatul de jos, spre stomac, sunt normal inchise si peretii esofagului stau lipiti, spatiul este virtual. Uneori, sfincterul inferior nu se mai contracta cum trebuie, e mai relaxat si permite un reflux esofagian, cu alte cuvinte continutul din stomac ia drumul invers si revine in esofag. In stomac exista si secretie de acid, apucand traseul invers, acest acid ajunge in esofag unde provoaca arsurile, pirozis cum le denumeste medicina. Se ajunge uneori la situatia anormala ca mucoasa din esofag sa se transforme in mucoasa de tip stomacal sau la o mucoasa asemanatoare cu cea din intestin si asta din pricina refluxului esofagian. Boala de reflux poate sa provoace leziuni pe esofag sau sa apara asa-numitul esofag Barett, esofag modificat.Citește pe Antena3.ro