x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Est-germanii, cobai pe gratis pentru medicamente occidentale

Est-germanii, cobai pe gratis pentru medicamente occidentale

de Irina Cristea    |    23 Iul 2010   •   00:00

Grupuri farmaceutice occidentale au testat medicamente pe "cobai umani" din Germania de Est, beneficiile financiare fiind însă virate spre regimul comunist RDG-ist. Este vorba despre importante sume în valută, din care subiecţii testaţi n-au văzut nici un sfanţ, potrivit postului de televiziune german MDR, citat de AFP.

Testele au început în 1985 şi s-au încheiat odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989. La ele au luat parte peste 2.000 de est-germani, spune Stefan Huege, realizatorul emisiunii difuzate de MDR.
Pe lista firmelor occidentale care au folosit astfel de cobai figurează nume importante din industria farmaceutică, inclusiv grupul elveţian Ciba Geigy, care a efectuat teste clinice pentru antidepresivul Brofaromin în regiunea Plauen. MDR a precizat că grupul elveţian a refuzat să răspundă întrebărilor formulate de postul tv.

În schimbul autorizaţiei de a-şi testa produsele, companiile occidentale au vărsat sume importante către KoKo (Kommerziellen Koordinierung), filială a Ministerului Comerţului din Germania de Est, care efectua operaţiuni cu valută, afirmă MDR, a cărui anchetă are la bază mărturii şi documente din arhivele poliţiei politice est-germane STASI.
Unii pacienţi au rămas cu sechele grave după testele cu medicamente neomologate în Occident, se arată în ancheta difuzată de postul de televiziune german.

×
Subiecte în articol: special viaţă sănătoasă observator