x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Este dibetul o boala cardio-vasculara?

Este dibetul o boala cardio-vasculara?

07 Mai 2004   •   00:00

Un savant a spus despre diabet ca ete „killerul scapat in paradis". Boala vicleana, care rode fara sa de simptome clare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul Dan Cheta, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, mentioneaza ca diabetul este o boala progresiva, nevindecabila, dar el poate fi intarziat in evolutie printr-un tratament judicios si printr-un regim de viata adecvat. Mare a fost surpriza specialistilor cand au analizat pozele planetei facute de astronauti, din cosmos se vedeau petele luminoase ce indicau marile orase si acestea se suprapuneau peste diagramele cu raspandirea diabetului.

Intr-adevar, diabetul este o boala a civilizatiei. In 1992 erau inregistrati 100 de milioane de diabetici pe planeta, in 2025 se estimeaza ca numarul se va tripla. La noi in tara exista circa un milion de bolnavi de diabet. Cum simptomele sunt vagi, eventual o mare pofta de mancare si o sete sporita, analizele periodice sunt cele care „developeaza" diabetul. El trebuie tratat cat mai la inceput pentru a nu-l lasa sa provoace complicatiile cardiovasculare, in sistemul renal, la ochi si la picioare. Glicemia peste 126 mg/100 ml indica instalarea diabetului, dar si intre 100 si 126 glicemia trage un semnal de alarma privind o stare prediabetica.

Diabetul nu este doar ereditar, la susceptibilitatea genetica se adauga factorii de risc adusi de un sistem de viata negativ si alti factori de mediu. Diabetul de tip 1 se intalneste in 10% din cazuri si ataca mai ales copii si tinerii. Este o boala autoimuna, pare a fi vorba de o distrugere autoimuna a celulelor din pancreas care fabrica insulina. Tocmai de aceea este obligatoiu tratamentul zilnic cu insulina, dar el se insoteste si de o alimentatie echilibrata. Ca noutate a aparut o liberalizare a dietei, dar excesele trebuie evitate. Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent, apare dupa 40 de ani si este insidios. Se leaga strict de obezitate si provoaca complicatii. De altfel, americanii privesc diabetul de tip 2 ca pe o bola cardiovasculara. Solutia? Slabirea si pastile antidiabetice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă diabetul