x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Evitati pericolul malariei si holerei!

Evitati pericolul malariei si holerei!

05 Ian 2005   •   00:00

Turistii romani in tari din Asia de Sud-Est trebuie sa consulte medicul la revenirea in tara. Consultarea medicului se impune chiar daca nu se semnaleaza o deteriorare majora a starii de sanatate.

MAGDA MARINCOVICI

SUD-ESTUL ASIEI. Reveniti dintr-o zona considerata de OMS cu risc pentru unele boli cum sunt holera si malaria, trebuie sa consultati medicul de familie
Doctorul Simona Erscoiu, medic specialist in boli infectioase, cu supraspecializare in boli tropicale, sef de sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", recomanda romanilor care se intorc acasa din tarile afectate de valurile seismice sa faca o vizita medicului de familie. Consultarea acestuia este necesara pentru a surprinde din timp o eventuala malarie sau holera. Cu toate ca nu se inregistreaza semne vizibile de deteriorare a starii de sanatate, numai faptul ca se revine dintr-o zona de risc este bine sa mergem la medicul de familie.

DIAREE SI FEBRA. Recomandarea devine expresa in cazul aparitiei unor simptome cum ar fi: diaree si febra. Pacientul ii va spune medicului ca s-a intors din zona afectata de cutremur. Acest amanunt este foarte important, deoarece il ajuta pe medic sa precizeze mult mai repede daca diareea este simptomul unei dizenterii bacteriene care poate fi luata in tara sau simptomul holerei, boala infectioase specifica in tarile din sud-estul Asiei. Chiar daca febra nu este permanenta, nu inseamna ca, pericolul este mic. Dimpotriva, frisonul de febra, este un simptom care ar putea indica malaria. Medicul Simona Erscoiu considera ca, in caz de febra, este gresit sa mergem la farmacie si sa cumparam pur si simplu un medicament contra febrei, deoarece acest simptom poate ascunde o boala specifica acestei zone geografice. In principal, diareea si febra sunt cele mai zgomotoase simptome ale malariei si holerei. Ele sunt valabile atat la adult, cat si la copil. De regula, la copil simptomele se manifesta mai rapid si mai sever, insotite de o deshidratare puternica, motiv pentru care el va fi transportat de urgenta la spital. Este posibila si aparitia pe tegumente a unor eruptii (pete), simptom care nu trebuie neglijat.

Potrivit medicului Petre Calistru, directorul Spitalului "Victor Babes", romanii care calatoresc in zone endemice cu malarie, holera sau alte boli specifice regiunilor tropicale sunt vaccinati si primesc medicatie preventiva. Probabil ca si cei care au plecat pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna in Asia de Sud-Est au urmat, preventiv, un astfel de tratament. In cazul in care nu au luat tratamentele preventive, ar putea aparea riscul infectarii.

STOC DE MEDICAMENTE
Desi medicii Spitalului "Victor Babes" sunt pregatiti sa trateze eventualele cazuri de malarie sau de holera, totusi stocul de medicamente necesare este limitat. "Avem medicamente pentru aceste boli, dar acestea sunt procurate prin resurse proprii", precizeaza medicul Simona Erscoiu. Aceste medicamente fie sunt aduse de chiar medicii spitalului in urma deplasarilor in strainatate, fie sunt furnizate de unii pacienti. Evident, rolul de a asigura un stoc corespunzator de medicamente administrate in aceste cazuri revine in primul rand Ministerului Sanatatii. In Bucuresti, consultatii specializate in boli tropicale se acorda la Spitalul "Victor Babes", Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes" si Policlinica Diham.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă boli