x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Extractul din pin combate artroza

Extractul din pin combate artroza

16 Dec 2004   •   00:00

Extractele din muguri si scoarta de pin pot fi utilizate cu succes pentru tratarea a numeroase afectiuni. Virtutile acestor extracte au fost dovedite de studii recente intreprinse de cercetatorii finlandezi.


MAGDA MARINCOVICI

AVANTAJE. Extractele din pin, brad, molid sunt eficiente, mai putin costisitoare decat medicamentele si foarte rar prezinta efecte secundare
Medicina traditionala este prima care a folosit extractul din scoarta de pin pentru vindecarea diverselor afectiuni, incepand de la tuse si pana la diferite rani.

INSOMNIE SI STRES. Strabunicii nostri stiau foarte bine ca esenta de pin si de brad are efecte tonice. Astfel, mugurii de pin si acele de brad se fierbeau in cinci litri de apa timp de 20 de minute. Solutia obtinuta era turnata in apa in care urmau sa faca baie. Si strabunicii spuneau ca dupa o asemenea baie capatau un chef nebun de viata. Pentru combaterea insomniei, a stresului si pentru calmarea sistemului nervos, bunica ne sfatuia sa punem de o baie in care am adaugat 15-20 de picaturi de esenta de pin. Repetarea acestor bai cu esenta de pin ajuta si la calmarea durerilor musculare. Aceste solutii sunt valabile si azi, ele fiind verificate in laborator de oameni de stiinta.

ASTM, TENSIUNE. Iata ca recent studii realizate de oamenii de stiinta aduc dovezi potrivit carora extractele din pin ar avea efecte pozitive asupra astmului, cancerului de piele sau tensiunii arteriale.

Kalevi Pihlaja, profesor de chimie la Universitatea Turku din Finlanda, a testat "in vitro" extractul din scoarta de pin argintiu. Rezultatele obtinute indica faptul ca un extract cu un inalt grad de purificare poseda evidente proprietati antiinflamatorii. Extractul de pin purificat la o anumita concentratie neutralizeaza secretia de oxid nitric, care se afla la originea inflamatiilor articulare. Compusii fenolici din pin actioneaza conform acelorasi mecanisme care intervin in cazul medicamentelor recomandate contra artrozei. Se stie ca aceste medicamente au misiunea de a inhiba activitatea enzimei COX-2.

EFECTE. Profesorul Kalevi Pihlaja sustine ca "persoanele care sufera de artroza ar putea foarte curand sa utilizeze suplimente alimentare pe baza de extracte din pin pentru calmarea durerilor". Evident, profesorul Pihlaja este de parere ca aceste studii trebuie extinse la nivelul organismului animalelor si omului pentru testarea eficientei si stabilirea efectelor secundare posibile ale extractului de pin argintiu.

O INIMA MAI BUNA
Uleiul de pin, de brad sau de molid sunt benefice in cazurile de nevroza cardiaca. Aceasta este o tulburare patologica, tulburare care se manifesta prin dureri precordiale, palpitatii si intense senzatii de sufocare. Fitoterapeutii recomanda in aceste situatii un amestec in cantitati egale din unul din cele trei uleiuri si alcool de 70 de grade. Zece grame din aceasta solutie se pun in apa de baie. La capatul a minimum 20 de zile in care zilnic am facut bai cu aceste solutii vom constata ca suntem mai relaxati, iar activitatea inimii se normalizeaza. Avantajul acestor terapii alternative il reprezinta numarul extrem de redus al efectelor secundare, comparativ cu medicamentele prescrise pentru acest tip de tulburari.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă