x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fără infarct pe Băneasa

Fără infarct pe Băneasa

20 Feb 2008   •   00:00
Fără infarct pe Băneasa

PRIMUL AJUTOR  ● Defibrilatorul automat amplasat la aeroport poate salva viaţa bolnavului cardiac
În zona de check-in a Aeroportului Băneasa a fost instalat un defibrilator automat care poate fi folosit în situaţii de urgenţă. Echipamentul, donat de Romprest Service, reprezintă o premieră pentru aeroporturile din România.


PRIMUL AJUTOR  ● Defibrilatorul automat amplasat la aeroport poate salva viaţa bolnavului cardiac
În zona de check-in a Aeroportului Băneasa a fost instalat un defibrilator automat care poate fi folosit în situaţii de urgenţă. Echipamentul, donat de Romprest Service, reprezintă o premieră pentru aeroporturile din România.


Aparatul de resuscitare a fost amplasat într-un loc vizibil, aşa încât orice persoană care se află în incinta aeroportului să aibă acces la el. Utilizatorul nu trebuie să aibă pregătire medicală pentru a folosi defibrilatorul, fiindcă el este ghidat vocal în limba română în timpul resuscitării. Astfel, se poate interveni în timp util în cazul unui stop cardiorespirator, crescând şansele de supravieţuire a bolnavului până la sosirea unui echipaj medical. "Defibrilatorul automat este foarte util în situaţii de urgenţă, de aceea am decis achiziţionarea a altor două asemenea aparate, pe care le vom amplasa în zonele cele mai aglomerate ale aeroportului", a declarat Ştefan Mladin, directorul general al Aeroportului Băneasa, cu ocazia inaugurării aparatului ultraperformant de resuscitare.


INSTRUCŢIUNI. Defibrilatorul este montat pe un perete, într-un suport special, de forma şi dimensiunea unei cutii. Când cutia este deschisă o alarmă se declanşează pentru a atenţiona personalul aeroportului asupra situaţiei de urgenţă. Chiar din momentul deschiderii defibrilatorului, o voce ghidează persoana care s-a implicat în acordarea primului ajutor. Odată plasaţi electrozii pe pieptul celui care a suferit un infarct, aparatul detectează ritmul cardiac al acestuia şi îl analizează. În cazul în care ritmul este anormal, defibrilatorul îl atenţionează pe utilizator să se îndepărteze pentru a elibera automat şocul electric.


Un defibrilator obişnuit poate ucide bolnavul dacă ajunge în mâinile unei persoane fără pregătire medicală. Însă aparatul de pe Aeroportul Băneasa este complet automat. El analizează ritmul cardiac şi, dacă acesta este normal, şocul electric nu se declanşează. Cu alte cuvinte, poate face deosebirea dintre un simplu leşin şi un stop cardiorespirator şi nu pune niciodată în pericol viaţa bolnavului.


Pregătiţi pentru urgenţe

Aglomeraţia, căldura puternică, stresul prin care mulţi pasageri trec înaintea sau în timpul unei călătorii cu avionul sunt factori favorizanţi pentru apariţia infarctului miocardic. Un semn clinic distinctiv este durerea toracică cu senzaţie de presiune, de greutate. Ea durează mai mult de 20 de minute (uneori chiar câteva ore) şi poate iradia către umăr şi braţe. Durerea poate fi însoţită de ameţeli, stare de leşin, greaţă, vărsături, transpiraţii, senzaţie de sufocare, palpitaţii. De rapiditatea cu care vine primul ajutor depind şansele de supravieţuire a persoanei care a suferit infarctul.
Pentru asemenea situaţii şi nu numai, toate aeroporturile au obligaţia de a asigura asistenţă medicală de urgenţă. "Cabinetul medical din incinta aeroportului este pregătit pentru cazuri de urgenţă. Tura permanentă este asigurată de cinci medici şi cinci asistente. În plus, o ambulanţă dotată cu aparatură de ultimă oră este în permanenţă la dispoziţia aeroportului", ne asigură Ştefan Mladin, directorul general al Aeroportului Băneasa.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă