x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fara varice in 30 de minute

Fara varice in 30 de minute

23 Mai 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
"Unul din trei oameni are in decursul vietii, cel putin o data, o afectiune a venelor", semnaleaza dr. Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg, specializat in flebologie.

  • de STELUTA INDREI

  • In tara noastra, aproximativ 30% din populatie sufera de varice. Iata cum apare aceasta afectiune atat de frecventa. Sistemul venos al membrelor inferioare este dublu, fiind reprezentat de venele profunde (situate intre muschii si oasele membrelor) si venele superficiale (situate sub piele). Statiunea bipeda a omului obliga sangele sa circule prin venele membrelor inferioare impotriva gravitatiei. Pentru a se putea realiza fluxul de jos in sus al sangelui, in structura acestor vene exista un sistem de valve. Distrugerea din diferite motive a uneia sau a mai multor asemenea valve permite sangelui sa "cada" sub influenta gravitatiei. Acest reflux al sangelui in venele superficiale determina dilatarea lor si aspectul inestetic, caracteristic varicelor. Cu alte cuvinte, varicele membrelor inferioare pot fi definite ca dilatatii patologice ale venelor superficiale, survenite ca urmare a aparitiei unui reflux in circulatia sangelui.

    Se mostenesc

    "In 95% din cazuri, varicele sunt determinate de o predispozitie genetica. Deci, in marea majoritate a cazurilor, varicele sunt mostenite", spune medicul Valerian Ciubotaru de la Clinica Flebestet, membru al Societatii Romane de Flebologie si al Uniunii Internationale de Flebologie. Intrebat daca varicele pot fi prevenite, raspunsul doctorului este categoric: "Nu". Daca exista predispozitia genetica, mai devreme sau mai tarziu, boala varicoasa a membrelor inferioare se va instala. De retinut ca varicele afecteaza, in majoritate, femeile – 55%, dar si barbatii – 45%.

    Cat de repede va aparea boala sau cat de mult se vor dilata venele, aceasta depinde si de existenta factorilor favorizanti. Printre acestia se numara meseriile ce presupun statul in picioare prelungit, sarcina, sporturile care presupun utilizarea detentei, obezitatea, anticonceptionalele orale.

    Interventie moderna

    Pacientul cu varice ale membrelor inferioare poate fi vindecat! Este insa bine ca prezentarea la consultatie si operatia sa se faca in cel mai scurt timp, pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice si a preveni instalarea complicatiilor. Chirurgul Valerian Ciubotaru realizeaza cea mai moderna interventie chirurgicala de eliminare a varicelor. El se ocupa de 11 ani exclusiv de tratamentul varicelor, efectuand aproape 8.000 de interventii chirurgicale atat la pacienti romani, cat si din alte 18 tari.

    Dr. Valerian Ciubotaru spune ca operatia estetica pe care o practica este suportata foarte usor de pacienti. "Interventia se face in ambulator, internarea fiind de doar 2-3 ore. Sub anestezie locala, se efectueaza, in functie de stadiul bolii varicoase, un anumit numar de incizii de 2-4 milimetri. Nu exista sangerare nici in timpul operatiei, nici postoperator. Semnele inciziilor se estompeaza dupa 3-6 saptamani. Pacientul poate merge imediat si paraseste clinica la circa 30 de minute dupa operatie, imobilizarea nefiind necesara. De multe ori pacientii operati au plecat de la clinica noastra conducand masina."

    Specialistul in flebologie ne asigura ca aceasta metoda nu are contraindicatii. "Am operat si pacienti cu trecut de infarct miocardic, si femei aflate in primul sau al doilea trimestru de sarcina."

    Prin aceasta metoda pot fi operate toate venele dilatate (varicele venei safene interne, ale venei safene externe, varicele nesistematizate, varicele recidivate). De asemenea, pot fi rezolvate tromboza venoasa superficiala si diferitele stadii ale complicatiilor trofice, inclusiv ulcerul varicos al gambei.

    In comparatie cu interventia practicata de dr. Ciubotaru, tratamentul clasic al varicelor (smulgerea venei safene – stripping) presupune o spitalizare de 3-10 zile si o imobilizare la pat de 24 de ore postoperator. Inciziile sunt extrem de mari, ajungand la 15-20 de centimetri.

    COMPLICATII. Principalele tipuri de complicatii ale varicelor sunt: ruptura unui pachet varicos (determina sangerare, de cele mai multe ori masiva, putand pune in pericol viata pacientului); tromboza venoasa superficiala sau tromboflebita (inseamna aparitia cheagurilor de sange in venele dilatate, care devin dure, dureroase si determina o reactie inflamatorie locala extrem de neplacuta); tulburarile trofice cutanate (presupun mai multe faze evolutive, de la aparitia unei coloratii rosii-brune a pielii la instalarea unei senzatii neplacute de prurit imposibil de calmat si pana la aparitia ulcerului de gamba). Aceasta rana are tendinta extensiva, este greu sau imposibil de cicatrizat, este dureroasa, suprainfectata, recidivanta.

    SOLUTIE. Interventia chirurgicala practicata de doctorul Valerian Ciubotaru se poate aplica si in cazul stadiilor avansate ale bolii varicoase. Astfel, pacientii care sufera de tromboflebita sau ulcer venos de gamba pot fi operati cu succes. In cazul ulcerului de gamba, leziunea se cicatrizeaza dupa aproximativ 2-6 saptamani de la operatie. Pentru evitarea complicatiilor, un rol deosebit de important in orientarea pacientilor cu varice catre specialistul in flebologie le revine medicilor de familie, medicilor dermatologi, internisti, cardiologi, chirurgi.

    STIRI
    DIABET. Doi americani din trei care sufera de diabet zaharat nu reusesc sa tina sub control nivelul zaharului in sange. Din aceasta cauza, sunt supusi riscurilor de complicatii grave sau chiar mortale. Potrivit unui studiu al Asociatiei Americane de Endocrinologie, 18 milioane de americani sufera de diabet de tip 2, iar 41 de milioane se afla in stadiul de pre-diabet. Pacientii care nu controleaza boala pot suferi complicatii, precum pierderea vederii, infarctul, amputarea unui membru inferior.

    ALAPTARE. Nu numai alimentatia poate influenta compozitia laptelui matern. Prof. Richard Weinberg a descoperit, in premiera, ca si genele au un rol in determinarea substantelor nutritive din laptele matern. Specialistul a studiat 111 femei care alaptau. Analizand compozitia laptelui matern, el a observat ca acesta era mult mai bogat in substante hranitoare la femeile care aveau o varianta a genei ApoA4. Aceasta este prezenta la o treime din populatia Statelor Unite.

    STUDIU. Expunerea cronica la zgomot combinat cu monoxid de carbon mareste riscul de pierdere a auzului, au afirmat cercetatorii de la Universitatea din Montreal. Ei au monitorizat 8.600 de muncitori, in perioada 1983-1996. Concluziile studiului arata ca muncitorii expusi la monoxid de carbon si zgomot peste 90 de decibeli (egal cu sunetul produs de un ferastrau electric) au deficiente de auz. Dupa 20 de ani de munca in conditiile respective, de exemplu, nu mai aud soneria telefonului sau ciripitul pasarilor. Monoxidul de carbon asociat cu zgomotul contribuie la deteriorarea celulelor senzoriale de la nivelul urechii.

    ROBOTI. Filmele stiintifico-fantastice sunt cu un pas mai aproape de realitate, cel putin la un spital din Londra. Doi roboti, botezati "Sora Mary" si "Doctorul Robbie", au inceput de saptamana trecuta activitatea la Spitalul St Mary’s din vestul Londrei. Medicii-roboti pot comunica cu pacientii chiar daca se afla in alta parte a spitalului sau chiar in colturi diferite ale lumii. "Aceasta tehnologie revolutionara va deschide noi drumuri in telemedicina", a declarat prof. Sir Ara Darzi de la Imperial College.

    RISC. Potrivit unui studiu francez, femeile afectate de cancer la san prezinta un risc cu 31% mai mare de a suferi fracturi osoase. Specialistii au comparat 53.000 de femei aflate la menopauza, care au supravietuit unui cancer de san, cu 80.000 de subiecti sanatosi de aceleasi varste. Ei au ajuns la concluzia ca tratamentul administrat in cancerul de san constituie un factor de risc pentru osteoporoza.

    PROCREATIE. Parintii din Israel au dreptul de a alege sexul copilului in anumite conditii, potrivit Ministerului Sanatatii din aceasta tara. Sexul copilului poate fi determinat cu ajutorul unui examen genetic al embrionilor obtinuti prin fertilizare in vitro. Apoi va fi implantat un embrion, in functie de dorinta parintilor. Printre conditiile in care se autorizeaza procedura se numara situatia in care cuplul are deja patru copii de acelasi sex. Solicitarea parintilor este aprobata de o comisie formata dintr-un psiholog, un ginecolog, un jurist, un asistent social si un responsabil religios.
    ×
    Subiecte în articol: varicele venele sanatatea adultului