x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Febra de fan, o boala de sezon

Febra de fan, o boala de sezon

22 Mar 2006   •   00:00

Atentie, vine alergia la polen! Avertismentul medicilor alergologi se repeta in fiecare primavara, mai ales in luna lui Florar, cand polenul pomilor infloriti si al florilor este raspandit de vant la distante de zeci de kilometri.

Cu polenul nu-i de gluma!

Alergia la polen, cunoscuta si ca "febra de fan", produce adevarate epidemii cu deosebire in luna mai, cand apare puful plopilor, salciilor, papadiilor, cand infloresc castanii, teii, salcamii. In functie de momentul aparitiei, exista trei tipuri de alergii la polen: primavara debuteaza alergia la polenul arborilor si arbustilor, vara – alergia la graminee (plante cu spice: grau, orz, secara, porumb) si toamna – alergia la ierburi. Dar primavara este cel mai important sezon al alergiilor. Polenul arborilor persista din ce in ce mai mult in atmosfera, din cauza dezvoltarii oraselor, si tot mai multe persoane sunt alergice. In ultimii 10 ani, numarul acestora s-a dublat, astfel incat 10% din populatie sufera de "febra de fan".

Particulele de polen ajung in caile respiratorii si provoaca iritatii ale nasului, gatului si bronhiilor. Astfel, primele semne apar in general la nivelul nasului: furnicaturi, mancarimi, stranuturi repetate (in salve), secretii nazale abundente (rinoree). Uneori, polenul patrunde si la nivelul ochilor, care lacrimeaza, ustura, se inrosesc. In cazul pacientilor mai sensibili, manifestarile se extind la nivelul cailor respiratorii: tuse seaca, uneori febra, senzatie de sufocare, greutate in respiratie. Astfel de simptome apar de obicei la pacientii astmatici, pentru care polenul este un dusman de temut, fiindca favorizeaza crizele de astm bronsic.

Solutii terapeutice

Nu exista o pastila miraculoasa care sa vindece alergia la polen (polinoza). In plus, reactiile alergice sunt greu de prevenit, pentru ca polenul persista in aer tot sezonul cald. Singurele mijloace de lupta raman totusi masurile de evitare pe cat posibil a alergenilor si, in cazurile mai grave, medicamentele antihistaminice, care reduc simptomele alergiei, si/sau bronhodilatatoarele pentru calmarea crizelor de astm. Atentie! Nu apelati la medicamente fara recomandarea medicului! Unele pot avea reactii adverse grave.

O metoda noua impotriva alergiei este desensibilizarea la polen, cunoscuta si sub numele de imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice. Dar pentru a face acest tratament trebuie identificat inainte de toate alergenul. Exista peste 40 de tipuri de polen care determina reactii alergice. Prin imunoterapia specifica se urmareste cresterea tolerantei organismului la acel alergen. Cum se realizeaza desensibilizarea explica profesor doctor Jeana-Rodica Radu, seful Clinicii de alergologie de la Spitalul Clinic "N. Malaxa": "Se inoculeaza doze mici, din ce in ce mai ridicate, de alergen purificat in laborator, astfel incat organismul incepe producerea de anticorpi care anihileaza alergenii. Insa imunoterapia specifica nu este recomandata decat pacientilor alergici de multa vreme si numai daca numarul alergenilor este limitat". Desensibilizarea este contraindicata celor cu afectiuni imunitare, cu hipertensiune arteriala sau cu angina pectorala.

Orasenii sunt mai afectati

"Alergiile la polenuri au o maxima intensitate in Romania de la sfarsitul lunii aprilie pana la jumatatea lunii iulie, cand pacientii sensibilizati sunt expusi la concentratii mari de polenuri de graminee de cultura si salbatice. Acestea reprezinta cele mai importante polenuri cu rol sensibilizant pentru zona noastra geografica", arata prof. dr. Jeana-Rodica Radu. Manifestarile polinozei sunt mai intense in zonele urbane comparativ cu cele rurale. Potrivit prof. dr. Radu, acest fapt este cauzat de conditiile de expunere la polenuri, paradoxal, mai agresive in orase decat in zonele rurale, unde polenurile sunt eliberate in concentratie maxima. In orase circulatia polenurilor lipseste, ele fiind blocate intre cladirile inalte. Astfel, polenurile se depun mai mult in spatiile urbane. In schimb, la sate, concentratia este diminuata datorita curentilor de aer, care poarta polenurile la distanta de kilometri.

PREDISPOZITIE. Unele studii arata ca alergiile sezoniere sunt afectiuni care se transmit genetic. Dar in afara de predispozitia ereditara trebuie sa luati in calcul si alti factori de risc: poluarea, lipsa alaptarii materne, imunitatea scazuta, virozele respiratorii din primii ani de viata etc. Fumatul este un alt factor care favorizeaza declansarea unei crize alergice. De asemenea, mucegaiurile de interior si de exterior, acarienii (microorganisme din praful de casa) contribuie la exacerbarea simptomelor neplacute ale alergiei sezoniere.

SFATUL MEDICULUI
Prof. dr. Jeana-Rodica Radu recomanda clatirea cu apa curata a zonelor expuse (ochi, nas, piele) si purtarea ochelarilor de protectie. Spalati-va zilnic parul pentru a indeparta particulele de polen. Evitati activitatile in aer liber mai ales in zilele uscate, calde si cu vant. Inchideti ferestrele locuintelor intre orele 6:00-16:00 si deschideti-le dupa miezul noptii, cand polenul este mai redus. Conduceti cu geamurile inchise. Daca plecati in drumetii sau in concediu, alegeti litoralul, muntele sau zone-le cu paduri de foioase (fag, stejar), caci ele actioneaza ca un filtru antipolen. Nu ignorati primele semne de alergie, altfel riscati un soc anafilactic, mai ales dupa jogging sau o plimbare cu bicicleta.

STIATI CA
  • Primavara, un metru cub de aer contine pana la 3.000 de particule de polen. Pentru a declansa o criza de alergie sunt suficiente 20 de particule de polen intr-un metru cub de aer.
  • Dupa o ploaie indelungata, concentratia de polen din aer scade simtitor. Dupa furtuni sau ploi scurte, concentratia de polen este mult mai ridicata.
  • Studiile au aratat ca luna nasterii poate influenta aparitia alergiilor de primavara. Cei nascuti in martie sau aprilie, din parinti care sufera de aceasta afectiune, risca sa prezinte din vreme o sensibilizare la polen.
  • ×
    Subiecte în articol: polenul polen sanatatea noastra