x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei FENOMEN/Criza economică vine cu obezitate

FENOMEN/Criza economică vine cu obezitate

de Oana Antonescu    |    14 Ian 2009   •   00:00
FENOMEN/Criza economică vine cu obezitate

Legumele, fructele, peştele şi toate alimentele sănătoase devin un lux în perioadele de criză economică. Oamenii cumpără alimente ieftine, dar cu mult zahăr şi grăsimi. În consecinţă, epidemia de obezitate va lua amploare, semnalează nutriţioniştii americani.



În încercarea de a face economii, oamenii scad bugetul alocat alimentelor. Dar în căutarea unor alimente ieftine, care sunt şi nesănătoase, nu vom face decât să adunăm kilograme în exces şi să ne îmbolnăvim, îşi exprimă îngrijorarea nutriţioniştii americani. Legătura dintre veniturile mici şi obiceiurile alimentare nesănătoase a fost demonstrată în nenumărate studii. Oamenii cu venituri mici nu îşi pot permite să mănânce în mod regulat legume, fructe, peşte proaspăt sau cereale integrale. Ei optează pentru alimente ieftine, dar care din păcate conţin o cantitate prea mare de zaharuri şi grăsimi saturate. "Oamenii vor să facă economii şi, în încercarea de a reduce costurile pentru mâncare, vor consuma alimente bogate în zaharuri, grăsimi saturate şi cereale rafinate, care sunt mai ieftine. Lucrurile se vor înrăutăţi", îşi exprimă îngrijorarea într-un interviu pentru Reuters dr. Adam Drewnowski, directorul Programului de Nutriţie al Universităţii Washington. Studii efectuate în statul american California arată că o scădere a veniturilor cu 10% are drept urmare o creştere cu 6% a ratei obezităţii, potrivit specialistului.

FAST-FOOD-UL CÂŞTIGĂ TEREN
Din ce în ce mai mulţi americani, dar nu numai, se orientează către produsele fast-food, din cauză că sunt mai ieftine, dar din păcate sunt bogate în grăsimi şi calorii. McDonald’s are de câştigat de pe urma crizei economice. Jim Skinner, directorul executiv, a declarat recent că vânzările McDonald’s au crescut cu 7% în ultimele luni, nu doar în SUA, ci la nivel mondial. Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, gigantul fast-food a lansat în această perioadă meniuri foarte ieftine şi care, se pare, se bucură de succes în rândul populaţiei cu venituri mici. De partea cealaltă, vânzările la produsele "eco" au scăzut de la instalarea crizei economice pentru că sunt mai scumpe. Putem mânca sănătos fără să cheltuim mult, spune nutriţionistul Adam Drewnowski, care oferă ca soluţie o dietă cu alimente ieftine, dar bogate în nutrienţi, cum sunt fasolea, laptele, brânza, alunele, morcovii, cartofii, roşiile în conservă, supele, orezul, carnea tocată de vită.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă