x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fenomen - Exodul medical

Fenomen - Exodul medical

de Steluta Indrei    |    09 Sep 2006   •   00:00
Fenomen - Exodul medical

Plecarea masiva a personalului medical din tarile sarace catre cele bogate este "o problema foarte grava", potrivit unui raport al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). In Africa, 20.000 de asistente si medici inalt calificati emigreaza anual, in timp ce tarile africane au mai putin de 10 asistente la 100.000 de persoane, fata de 2.000 la 100.000 in tarile dezvoltate.

Personalul medical alege sa lucreze in strainatate din cauza salariilor mici, conditiilor de munca foarte grele si a lipsei sanselor de promovare. Asistentele medicale se numara printre putinii angajati platiti corect in strainatate, iar situatia nu pare sa se schimbe, deoarece cererea tarilor dezvoltate creste. OMS estimeaza ca Marea Britanie va avea nevoie in 2008 de 25.000 de medici si de 250.000 de asistente medicale. Guvernul SUA prevede pana in 2020 peste un milion de posturi de asistente medicale. Canada si Australia vor avea nevoie in urmatorii cinci ani de 78.000 si respectiv 40.000 de asistente medicale.

In raportul UNFPA se mai precizeaza ca, desi guvernele au incheiat acorduri oficiale de prevenire a exodului personalului medical, agentiile private continua sa recruteze cadre medicale incalcand prevederile legale. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă