x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Feriti-va de accidente la schi!

Feriti-va de accidente la schi!

01 Dec 2004   •   00:00

Pe partia de schi trebuie sa respectati doua reguli de aur: fiti prudenti si reglati-va corect legaturile schiurilor! Iar inainte de a ajunge la schi faceti exercitii fizice pentru intarirea musculaturii.

STELUTA INDREI

Click pentru a mari imaginea
CONSECINTA. Cand reglarea legaturilor nu se face corect, genunchiul urmareste traiectoria gresita a schiului, iar schiorul se poate accidenta serios
Schiul pune articulatia genunchiului intr-o pozitie vulnerabila. De aceea este necesar ca schiorul sa aiba o musculatura bine dezvoltata in jurul genunchiului sau sa beneficieze de bune reflexe de aparare. Atunci cand ne aflam pe schiuri, genunchii sunt usor indoiti. Daca schiorul nu-si controleaza directia, genunchiul este fortat in rotatie, miscare ce devine periculoasa.

"Natura ne-a inzestrat cu doua sisteme de siguranta pentru genunchi: ligamentele articulare - sistemul pasiv, care asigura in orice moment functionarea genunchiului, si musculatura - sistemul activ, care intervine si completeaza cand ligamentele nu fac fata. Rotatiile genunchiului in pozitie de flexie reprezinta elementul cel mai traumatizant pentru ligamente", explica profesor doctor Mihai Popescu, sef de clinica la Spitalul de Ortopedie Foisor. Daca schiul are tendinta sa devieze de la directia corecta, muschii intervin si corecteaza pozitia. Dar daca devierea se intampla intr-o coborare de mare viteza, sistemul muscular nu mai are timp sa intervina si atunci poate aparea accidentul.

LEZIUNILE SCHIORULUI. Entorsele cu rupturi ligamentare, luxatiile cu rupturi ligamentare mai ample, fracturile sau combinatii dintre acestea sunt grave leziuni ale genunchiului, care se pot intampla la schi. Cele mai frecvente sunt entorsele de genunchi, cu ruptura celor trei ligamente mai vulnerabile: ligamentul colateral medial, meniscul si ligamentul incrucisat anterior. Aceasta leziune se numeste "triada nefasta a lui O’Donnogue". Printre cele mai usoare accidente sunt elongatiile ligamentare si contuziile.

Se mai intampla evenimente neplacute la cei cu legaturile schiurilor reglate gresit. Datorita tehnicii moderne, exista clapari si legaturi care se desfac la timp si nu permit genunchiului sa urmareasca rotatia anormala a schiului, ceea ce salveaza schiorul de la accident. Jumatate din numarul entorselor pot fi prevenite daca legaturile schiurilor sunt corect reglate.

SFATURI. Traumatismele usoare si medii necesita imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau atele. Accidentatul trebuie transportat la cel mai apropiat spital pentru un consult clinic de specialitate. De aceea, in general, in preajma statiunilor cu partii exista spitale cu specific de traumatologie-ortopedie. De exemplu, pe Valea Prahovei exista spitalele de la Azuga si Brasov. Traumatismele grave necesita investigatii ample si tratament minichirurgical sau chirurgical. Prof. dr. Mihai Popescu spune ca "cel mai bun tratament este profilaxia si recomand schiorilor sa fie obiectivi cu posibilitatile lor si sa nu se avante pe partii care le depasesc "arta" sportiva".

FEMEILE SI COPIII
"Femeile nu au ligamentele mai fragile decat barbatii, ci mai elastice din cauza estrogenilor. La femei apar mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai putin dezvoltat decat al barbatilor. Dar aceasta situatie este valabila la amatori". Prof. dr. Mihai Popescu este de parere ca musculatura barbatilor poate actiona mai prompt, dar uneori femeile au reflexe de aparare mai rapide. Copiii invata foarte repede sa schieze si, uneori, dau dovada de mai multa maiestrie decat adultii. Cei mici beneficiaza de reflexe de aparare mai bune, dar sunt si ei expusi accidentelor. De aceea, regulile de pe partia de schi sunt valabile si pentru ei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă