x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Feriti-va de insolatie!

Feriti-va de insolatie!

14 Iul 2004   •   00:00

Daca doriti sa petreceti o vacanta fara probleme, trebuie sa aveti grija sa nu faceti insolatie. De asemenea, cunoasterea masurilor de prim-ajutor in caz de inec va poate prinde bine.

STELUTA INDREI

Pe plajele din Mamaia, cea mai aglomerata statiune de pe Litoral, nu sunt amenajate puncte sanitare. Doar in incinta catorva hoteluri exista cabinete medicale, unde isi desfasoara activitatea cate un medic detasat din Constanta, Bucuresti sau din tara. De aceea este mai bine sa preveniti imbolnavirile sau accidentele. Pentru mici incidente va stau la dispozitie numeroase farmacii, majoritatea fiind deschise nonstop. Medicul de medicina de urgenta Aurel Tran, de la unul din aceste cabinete, ne spune ca pentru cazurile grave se apeleaza ambulanta la 961. De altfel, cateva masini de salvare stationeaza permanent in Mamaia, pentru a se asigura interventia cat mai rapida.

INSOLATIE. Copiii si varstnicii sunt predispusi la insolatie, avertizeaza dr. Aurel Tran. Insolatia se manifesta prin roseata excesiva a pielii, dureri in zona inrosita, ameteala. In cazurile severe apar umflarea pielii, basicile, febra, durerile mari de cap si, mai grav, edemul cerebral. Sunt recomandate unguentele, in cazul unor basici inchise pe piele. Daca basicile se sparg sunt indicate pansamente sterile uscate. Pacientii cu insolatii grave, mai ales copiii, trebuie sa mearga la spital. "Pentru prevenirea insolatiilor trebuie sa faceti plaja la ore rezonabile, ceea ce nu prea se intampla, pentru ca, in general, turistii se trezesc tarziu si, din dorinta de a se bronza, stau pe malul marii si dupa-amiaza. Este foarte important sa se protejeze de soare cu palarii, umbrele, creme. Insolatia usoara se trateaza cu antitermice si hidratare", precizeaza dr. Aurel Tran.

INEC. Acordarea primului ajutor poate salva viata unei persoane scoase din apa. Prima data se face verificarea cavitatii bucale pentru a se elibera caile respiratorii de eventuale alge, nisip etc., iar apoi se verifica pulsul. "Intotdeauna, persoana care acorda primul ajutor se asaza in partea dreapta a victimei. Aceasta se pozitioneaza cu gatul drept, capul intors spre dreapta, sprijinit pe palma dreapta. Daca inecatul nu da semne de viata se incepe masajul cardiac.

Procedura se poate realiza de o persoana sau doua. O singura persoana va executa 10 apasari cu palmele impreunate, in punctul aflat la doua degete mai sus de stern, urmate de doua suflari (respiratie gura la gura). Daca sunt doua persoane, una face cinci apasari, iar cealalta o suflare. Este vital ca in tot acest timp altcineva sa cheme Salvarea, pana la sosirea careia se face masajul cardiac", explica salvamarul Stefanita Spanu.

RACELI SI ALEGII
Medicul Aurel Tran spune ca la cabinet vin multi pacienti cu diverse forme de alergii. Apar numeroase alergii la soare, la apa, la algele marine, precum si alergii alimentare. De asemenea, traumatismele sunt foarte frecvente, de la cele mai usoare (taieturi in scoici, sticle, lovituri) pana la plagi cu pierderi foarte mari de sange sau fracturi. Din cauza conditiilor meteo, a excesului de bauturi reci si inghetata multi turisti racesc. Si de la piscina oamenii se pot trezi cu diferite boli oftalmologice sau ginecologice.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă