Meduzele sunt deseori confundate in apa cu o punga de plastic, dar imediat isi dezvaluie adevarata lor fata daca le atingeti.
STELUTA INDREI
In acel moment veti simti pe piele senzatia de arsura, iar ulterior apare urticaria. Meduza este un animal marin moale, transparent, cu aspect gelatinos, care are forma unei umbrele. Ea isi datoreaza numele naturalistului suedez Carl Linne.
TENTACULE PERICULOASE. Meduzele nu sunt agresive, asa incat nu va temeti ca veti fi luati cu asalt in apa marii. Dar contactul cu o meduza este cel putin neplacut. Constituita din 98% apa, meduza este "inarmata" cu tentacule acoperite cu filamente care provoaca urticarie. De aceea, cea mai mica atingere cu una dintre ele este imediat urmata de o intensa senzatie de arsura. Iar acest lucru se intampla chiar daca meduza se gaseste pe nisip sau este in apa dezmembrata de elicea vreunei ambarcatiuni.
REMEDII. Iata cum trebuie sa reactionati daca ati facut cunostinta cu o meduza: spalati si frecati imediat locul respectiv cu un amestec alcatuit din apa de mare si nisip, dar nu prea insistent si aveti grija sa nu va zgariati pielea. Acesta este un detergent natural foarte eficient. Aplicarea acestui amestec are rolul de a indeparta filamentele urticante care raman lipite de corpul dumneavoastra. Nu folositi apa dulce pentru ca aceasta mareste durerea. Dupa aceea, tamponati locul atins de meduza cu putin otet. De asemenea, puteti calma mancarimile si arsurile cu un unguent antihistaminic, dar numai la sfatul medicului sau farmacistului. In cazurile grave, cand meduza va atins pe fata sau pe piept, trebuie sa consultati neaparat medicul, care va stabili tratamentul corect.
Citește pe Antena3.ro