Fibromul uterin este o boala degenerativa, cu âo evolutie inselatoare, care necesita obligatoriu un consult ginecologic", afirma dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Polizu.
STELUTA INDREI
Fibroamele uterine sunt tumori benigne, care nu degenereaza in cancer, dar pentru orice fibrom operat se efectueaza examen histopatologic.
CAUZE. Aparitia unui fibrom uterin este favorizata de tulburarile hormonale, dezvoltate pe un fond de predispozitie tisulara. Femeile care au avut avorturi, nasteri si alte afectiuni genitale sunt mai predispuse fibroamelor uterine. Simptomele care orienteaza catre existenta unui fibrom uterin sunt sangerarile abundente in timpul menstruatiei sau intermenstruale, insotite de dureri puternice si durerea de organ vecin uterului prin compresie. Cand hemoragiile sunt foarte puternice se intervine chirurgical fie pentru indepartarea fibromului, fie pentru extirparea uterului.
RECOMANDARI. Femeile care au fibrom si doresc sa ramana insarcinate trebuie sa stie ca aceasta formatiune poate fi âun factor de sterilitate sau de avort", sustine dr. Gabriel Lemnete. Daca fibromul este localizat in partea de jos a uterului poate fi un obstacol in calea unei nasteri normale. Alteori sarcina insasi poate favoriza aparitia unui fibrom in primele 14 saptamani, ducand catre avort sau nu. Cert este ca ânu se intervine chirurgical pentru un fibrom in perioada sarcinii". Existenta unui fibrom contraindica terapii contraceptive precum pilulele sau substantele injectabile anticonceptionale, dispozitivele intrauterine.Citește pe Antena3.ro