x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ficatul de pe vremea bunicii

Ficatul de pe vremea bunicii

03 Apr 2004   •   00:00

Acum o vreme toata lumea vorbea despre timol: „Aoleo, mi-a gasit timolul mare, am ficatul in piuneze". Azi nimeni nu mai vorbeste de timol, de fapt analiza aceasta nici nu se mai face.

Timolul s-a demonstrat ca nu este o cifra revelatoare pentru starea de fond a ficatului, daca mananci seara mai multa smantana, a doua zi timolul e crescut, dar dupa 24 de ore revine la normal. In materie de precizarea starii ficatului, foarte importante azi sunt transaminazele.

Ne explica doctorul Victor Lotreanu, vechi medic primar in analize de laborator si imunologie, cum ca doua cifre se trec in rubrica „transaminaze", GPT sau cifra oxal-piruvica si cifra GOT sau cifra oxal-acetica, cea mai importanta fiind cifra GPT, cea care caracterizeaza situatia ficatului.

Nivelul GPT e mare in hepatitele virale acute sau in hepatitele cronice. Virusurile nu se pot inmulti prin organismul lor, tocmai de aceea ele paraziteaza celulele vii si omoara celulele hepatice in care se infiltreaza, apoi arunca in sange virusi noi.

De exemplu, virusul B se descopera prin „antigenul Australia", care este antigenul de suprafata al virusului B. GPT e crescut si cand omul este infectat cu virus C, analizele transaminaze deceleaza anticorpii aparuti ca autoaparare impotriva virusului C, daca in sange se gasesc anticorpi, inseamna ca e prezent si dusmanul, adica virusul C. Tot la laborator se investigheaza si antigenul „e", care indica cronicizarea hepatitei. Si la hepatita A, a „mainilor murdare", GPT e crescut.

Cifra GOT e crescuta in caz de infarct al inimii. O alta analiza importanta pentru ficat este si electroforeza, adica separarea proteinelor din sange in functie de viteza lor de migrare intr-un camp electric. Astfel, gamaglobulinele sunt crescute in ciroze, in hepatitele cronice evolutive, in infectii si in bolile autoimune. Alfa doi globulinele sunt marite in hepatitele acute, in reumatismul articular acut, in TBC.
FLORIN OCNDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă