x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ficatul nu doare

Ficatul nu doare

01 Apr 2004   •   00:00

Ficatul este un laborator fabulos. Umbla insa multe idei preconcepute despre ficat. Unele sunt totusi reale, altele neadevaruri.

Aduce unele lamuriri profesor doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului national de boli infectioase „M. Bals". Ficatul nu doare in 80%-90% dintre cazuri. Ficatul doare cand se destinde brusc in insuficienta cardiaca. In hepatitele acute, el se inflameaza, dar nu tipa. Un mare pericol este faptul ca 75% dintre hepatite nu sunt descoperite in faza acuta, tocmai fiindca nu prea dau simptome clare, hepatitele sunt decelate dupa o vreme, cand exista pericolul sa fi devenit hepatite cronice. S-a incetatenit si o alta idee, ca dupa hepatite ramai cu ficatul in pioneze, esti casabil ca o coaja de ou si trebuie sa duci o viata cu compasul.

In privinta hepatitei A, aceasta temere nu este valabila. Hepatita A, numita „a mainilor murdare", cea care se transmite prin circuit fecal-oral, nu lasa nici o urma, dupa vindecare, ficatul omului nu ramane cu nici o fragilitate. Ii auzi pe multi ca mananca branza de vaci si tot felul de alimente de regim pentru a-si proteja ficatul. Medicina actuala sustine ca nu exista un regim pentru ficat, se urmeaza totusi un regim, daca e cazul sa fie crutata vezica biliara in caz de dischinezii, de bila lenesa sau prea activa. Din punctul de vedere al ficatului trebuie sa mananci orice. Alimentele se descompun in glucoza, aminoacizi si acizi grasi si pe acestea nu scrie de unde provin, din friptura, din legume, din lactate etc. Ficatul prelucreaza glucoza, acizii grasi si aminoacizii in alte componente, in niste caramizi necesare constructiilor, cu care ficatul peticeste orice tesut al organismului aflat in suferinta. Tocmai de aceea e bine sa ne infruptam dintr-o friptura si din orice mancare daca vezica biliara ne-o permite. Putem menaja ficatul doar ferindu-l de alcool si de fumat.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ficatul