x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fiti in forma!

12 Aug 2004   •   00:00

Urmati o dieta echilibrata! Usor de spus, dar greu de facut. Piramida alimentara va poate fi de ajutor, pentru ca este un ghid care va permite sa alegeti cea mai potrivita dieta.

STELUTA INDREI

Piramida alimentara va permite atat vizualizarea diferitelor grupe de alimente, cat si informarea asupra cantitatilor pe care trebuie sa le consumati pentru a respecta o alimentatie sanatoasa. Piramida este alcatuita din cinci etaje, pe fiecare dintre ele fiind reprezentata cate o grupa de alimente. Alimentele situate la baza piramidei sunt cele mai importante din punct de vedere cantitativ, iar pe masura ce inaintam spre varful structurii cantitatile se reduc.

LICHIDE. Corpul uman este constituit din mai mult de 60% apa. De aceea, nu trebuie sa ne miram cand vedem ca la baza piramidei se afla apa. Trebuie sa bem apa de mai multe ori pe zi, chiar daca nu simtim senzatia de sete. In functie de temperatura aerului si de activitatea fizica pe care o desfasuram, cantitatea de apa variaza intre 1,5 litri si 2,5 litri. Alaturi de apa trebuie sa consumam ceaiuri, compoturi si sucuri naturale.

LEGUME SI FRUCTE. Legumele au un continut bogat in apa, minerale si oligoelemente, vitamine si fibre alimentare, adica tot ceea ce presupune un meniu sanatos. Daca alegeti fructele si legumele cele mai colorate va veti asigura aportul necesar in antioxidanti (caroten, polifenoli si flavone). Sfat: consumati minimum cinci legume si fructe pe zi!

CEREALE SI FAINOASE. Painea si celelalte produse de panificatie, cartofii, pastele, orezul, legumele uscate, cerealele si derivatele lor trebuie sa fie prezente la orice masa si in cantitati suficiente. Fiind datatoare de energie, ele contribuie intr-adevar la aportul zilnic in fibre alimentare, grupa vitaminelor B, magneziu si fier, si toate acestea in conditiile in care sunt sarace in grasimi.

LACTATE SI CARNE. Principala caracteristica a compartimentului lactate este aportul in calciu si in proteine de mare valoare. Caloriile precum si aportul in vitamine liposolubile (A, D, E si K) ale produselor lactate depind de grasimea laptelui: aportul creste de la laptele dulce la smantana. Carnea de porc, vita sau pui, pestele si ouale sunt bogate in proteine, fier, foarte usor de asimilat, si in vitamina B12.

GRASIMI NEFOLOSITOARE. Untul, materiile grase tartinabile, uleiurile, maionezele, sosurile si cremele sunt bogate in lipide. Acestea trebuie consumate cu masura. Varful piramidei este ocupat de alimentele pe care le mancam de placere sau, dimpotriva, cand suntem deprimati. Ciocolata, bomboanele si dulciurile concentrate au o foarte mare densitate energetica si trebuie consumate numai in cantitati foarte mici si in mod ocazional.

ALCOOL. Bauturile alcoolice nu sunt necesare pentru organism, si de aceea nu sunt incluse in piramida alimentara. Ele sunt chiar interzise copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si conducatorilor auto. Cat despre adulti, doar de placere - maximum doua pahare de vin pe zi.

SFATURI

Daca doriti intr-adevar sa slabiti, trebuie sa alegeti o alimentatie echilibrata. Cateva recomandari va vor fi de ajutor:
  • definiti-va obiectivele;
  • luati micul dejun;
  • respectati mesele echilibrate;
  • beti multa apa;
  • mancati incet;
  • reduceti cantitatile de hrana.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă