x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fluorul nu se ia dupa ureche

Fluorul nu se ia dupa ureche

de Steluta Indrei    |    13 Aug 2005   •   00:00
Fluorul nu se ia dupa ureche

Apele minerale, carbogazoase sau plate, cu un continut mai mare de 1,5 miligrame de fluor pe litru trebuie sa aiba mentionat pe eticheta ca nu corespund alimentatiei zilnice a bebelusilor si copiilor. Aceasta masura a fost adoptata in Franta pentru a preveni excesul de fluor, care afecteaza sanatatea copiilor.

Ingerat in cantitati prea mari, cand dintii sunt inca in formare, fluorul poate provoca aparitia petelor pe dantura copiilor.

Fenomenul poarta numele de fluoroza dentara - intoxicatia cronica, provocata de prezenta acestuia in cantitati prea mari in apa de baut. Pe termen lung, fluoroza dentara creste riscul de osteoporoza.

SURSE. Substanta naturala, fluorul se gaseste in numeroase alimente: peste, spanac, ceai. Mai nou a fost adaugat si in anumite saruri de bucatarie, pentru a compensa deficitele existente in numeroase tari.

Pe piata au aparut chiar si gume de mestecat, bomboane care pretind ca asigura aportul de fluor si previn cariile. Comprimatele de fluor comercializate in farmacii sunt recomandate de medici ca suplimente nutritive.

Avand in vedere aceasta abundenta de produse bogate in fluor, medicii adreseaza parintilor un serios semnal de alarma. Fluorul trebuie considerat un medicament care se administreaza in doze limitate, care trebuie cumparat numai din farmacii, cu avizul medicului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă