x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Foamea provoaca dureri de cap

Foamea provoaca dureri de cap

12 Dec 2004   •   00:00

Profesorul Dorin Sarafoleanu, intemeietorul Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", descrie durerile de cap din clasa cefaleelor localizate in cutia craniana, pana la frunte.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Exista o cefalee de foame, apar dureri in zona fruntii si in orbite cand se sare peste mese, cand se tine un post prelungit sau cand mesele sunt neregulate. Solutia este igiena alimentara, cu mese moderate cantitativ care urmeaza un program normal. Unele femei sufera de o cefalee legata de ciclul menstrual. Este vorba de o durere de cap pulsatila, intermitenta, cu greata. Medicatia reduce spasmul vinovat de aceasta cefalee.

Durerea de cap de tip claster se manifesta in crize ce dureaza de la 20 de minute la doua ore, localizate de regula doar pe o parte a capului si se concretizeaza prin junghiuri in frunte si tample. Ochii se inrosesc, lacrimeaza, se infunda nasul si curge o secretie apoasa pe nara corespunzatoare jumatatii de cap cuprinse de dureri, dor de fapt ganglionii si nervii. Acest tip de durere de cap apare la lumina puternica, la umezeala, la emotii si dupa excesul de medicamente, de exemplu de nitroglicerina. Aceasta cefalee poate trece de la sine sau dupa medicamente de tip ergotamina si folosirea mastii cu oxigen.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă