x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Focar de varicelă la o grădiniţă din Călăraşi

Focar de varicelă la o grădiniţă din Călăraşi

11 Mai 2010   •   00:00

Un focar de varicelă a fost identificat la Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din Călăraşi, unde au fost înregistrate 11 cazuri de îmbolnăvire în rândul preşcolarilor.



Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, varicela este o boală extrem de contagioasă, care se transmite prin aer, un caz de varicelă dezvoltându-se într-un interval de 14-21 zile.

"Starea celor 11 copii de vârstă preşcolară bolnavi de varicelă începând cu data de 6 mai este stabilă în acest moment, spre ameliorare. Activitatea în grădiniţa unde învaţă 150 de copii funcţionează normal, iar preşcolarii care au luat virusul sunt trataţi ambulatoriu", a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, de la DSP Călăraşi. Varicela se înregistrează, de regulă, la copii şi adulţii tineri.

În România,vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în calendarul naţional de vaccinări. În aceste condiţii, contagiozitatea foarte mare a bolii şi transmiterea aerogenă sunt motivele principale care au drept consecinţă apariţia unui caz care ulterior generează un focar de colectivitate. Sursa de infecţie pentru varicelă o reprezintă omul bolnav de varicelă sau de zona zoster, ambele boli fiind provocate de virusul varicelo-zosterian.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă