Specialistii ne sfatuiesc sa bem multa apa pentru a preveni formarea pietrelor la nivelul rinichilor sau al cailor urinare pana la vezica (litiaza urinara). Dar si regimul alimentar este important, mai ales daca mancam alimente bogate in potasiu, se arata intr-un studiu recent.
|
DIETA. Fructele si legumele sunt benefice pentru rinichi |
POTASIU. Fructele si legumele au un continut apreciabil de potasiu, de aceea este bine sa le consumam zilnic pentru a preveni litiaza urinara. Alaturi de fructe si legume, carnea este, de asemenea, o sursa importanta de potasiu, dar nu are acelasi rol de protector impotriva pietrelor la vezica urinara. Astfel, persoanele cu risc de a dezvolta o litiaza urinara trebuie sa manance multe fructe si legume, preferabil proaspete, sa bea apa plata saraca in calciu si sa consume mai putine proteine (carne, oua, lapte) si sare.
Litiaza urinara consta in precipitarea sarurilor din urina, ceea ce formeaza calculi (pietre) la nivelul vezicii urinare. Consumul de carne duce tocmai la sporirea acestor saruri din urina, provocand o reactie acida. In schimb, aportul de fructe si legume determina o reactie alcalina, factor care inhiba formarea calculilor renali. Atunci cand ating un diametru mai mare decat al uretrei, calculii provoaca dureri intense si severe in zona spatelui, care coboara spre partea de jos a abdomenului. Frecventa acestei boli este de patru ori mai mare la barbati.
CEAIURI. Fitoterapia recomanda contra calculilor renali ceaiul diuretic de ceapa si miere de albine (poliflora sau de salcam). Ceaiul se prepara astfel: se dau 100 de grame de ceapa pe razatoare si se fierb la foc moale, timp de 15 minute, intr-un vas inchis. Dupa ce se lasa sa se raceasca si se filtreaza, se adauga 50 de grame de miere. Ceaiul se bea caldut, seara, inainte de culcare. (Steluta Indrei)