x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructele şi legumele te ajută să slăbeşti

Fructele şi legumele te ajută să slăbeşti

02 Dec 2011   •   21:00
Fructele şi legumele te ajută să slăbeşti

'Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, painea integrala sau din grau integral, faina integrala, terciul de ovaz, taratele de ovaz, pastele din grau integral si cuscus si biscuitii din grau integral, cereale integrale sau secara, toate acestea nu contin numai fibre, dar si multi micronutrienti, de pilda folati, magneziu si vitamina E, comparativ cu alimentele corespondente din faina alba.


Incercati sa ajungeti la noua portii
Fructele si legumele sunt, in mod natural, bogate in fibre, sarace in lipide si calorii si pline de nutrienti sanatosi in vitamine antioxidante – cum ar fi A, C, si E – importante pentru prevenirea bolii cardiace si a cancerului. Probabil va este cunoscuta recomandarea de a consuma cinci portii zilnic, dar deoarece atat de multe specii coreleaza dietele bogate in fructe si legume cu scaderea incidentei cancerului, bolii cardiace, diabetului, osteoporozei, specialistii recomanda noua portii pe zi. Iar din moment ce ele contin toate componentele necesare pentru a va ajuta sa slabiti, consumul a noua portii zilnic ar trebui sa fie, de asemenea, o componenta a programului dumneavoastra de scadere ponderala.

Pasul 7: Scadeti aportul de lipide
Alimentele grase sunt mult mai bogate in calorii, comparativ cu cele sarace in lipide. Un gram de lipide contine 9 calorii, iar un gram de hidrati de carbon doar 4 calorii. Astfel, prin doar cateva inghitituri de alimente grase, veti consuma foarte multe calorii.

Lipidele pot influenta apetitul persoanelor supraponderale. Intr-un studiu, barbatii supraponderali care au luat o masa bogata in grasimi, inainte de a manca la un bufet, au consumat cu 56% mai mult decat barbatii slabi care au consumat aceeasi masa hiperlipidica. Dar cand barbatii suprapoderali au consumat o masa hipolipidica, au mancat aceeasi cantitate la bufet, ca si barbatii slabi, care consumasera, de asemenea, o masa saraca in grasimi. Se pare ca diminuarea apetitului de catre lipide se face mai lent la persoanele supraponderale, datorita faptului ca dureaza mai mult timp pana cand organismul detecteaza aportul de lipide.

Pentru a scadea in greutate, incercati sa obtineti doar 25% din calorii si lipide. Urmeaza cateva modalitati acceptabile pentru a realiza acest lucru.

Alegeti carnea slaba
Alegeti carnea care este in mod natural saraca in grasimi, cum ar fi pieptul de curcan sau puiul fara piele. Iar atunci cand cumparati orice tip de carne, asigurati-va ca nu contine mai mult de 10 grame de lipide la o portie de 90 de grame.

Cautati branzeturile sarace in lipide
Alta modalitate importanta de a va reduce aportul de lipide consta in alegerea branzeturilor si a iaurturilor degresate. Ele contin aceeasi cantitate de calciu si nutrienti ca si varietatile integrale.

Coaceti la cuptor in loc sa prajiti
Daca aveti o reteta care necesita prajire – cum ar fi cartofii prajiti – incercati, in schimb, urmatoarele: stropiti cartofii cu ulei, ca sa nu se lipeasca, si coaceti-i in cuptor la 230 de grade Celsius, pana cand se rumenesc si devin crocanti.

Reduceti portia de desert
Deserturile dulci, satioase, nu trebuie sa includa cantitati astronomice de lipide. Iata cateva solutii pentru a le face mai sanatoase:
Folositi fulgi de ciocolata in aluat si coca. Acestia se vor raspandi mai usor, permitandu-va sa folositi mai putini.
Folositi doar jumatate din cantitatea de ciocolata pe care o recomanda reteta dumneavoastra si inlocuiti restul cu cacao pudra, care este mai saraca in grasimi.
Folositi foitajul fara grasimi in locul untului. Folositi sprayul de stropit cu ulei pentru a nu se lipi foile si pentru a se inmuia.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei