x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fructele vin de hac tusei

Fructele vin de hac tusei

de Steluta Indrei    |    21 Noi 2005   •   00:00
Fructele vin de hac tusei

O echipa de cercetatori americani sustin ca fructele si legumele proaspete ne protejeaza de tuse si de boli de sezon.

O echipa de cercetatori americani sustin ca, pentru a ne proteja de probleme respiratorii, avem nevoie de fructe si legume proaspete. In schimb, carnea, cerealele, alunele, nucile si alte fructe oleaginoase duc la aparitia tusei.

Doctorul Stephanie London de la Institutul National de Sanatate si Mediu din Statele Unite a coordonat un studiu referitor la obiceiurile alimentare ale celor 52.325 de participanti avand varste intre 45 si 74 de ani.

STUDIU. Chestionarul, care a trebuit completat pe o perioada de un an, a cuprins intrebari despre 147 de alimente si 18 bauturi. Participantii au fost dupa aceea impartiti in doua grupe. Astfel, au fost reuniti amatorii de produse din carne si alimente consistente, iar pe de alta parte s-a constituit grupa celor care consuma in mod frecvent fructe si legume proaspete si soia. Pe parcursul studiului, 623 de persoane au suferit din cauza tusei prelungite. Marea majoritate dintre acestea erau mari consumatoare de carne, cereale, alune… In acest mod, cercetatorii au concluzionat ca aceia care prefera astfel de alimente iritante au un risc cu 43% mai ridicat de a suferi de tuse persistenta si boli respiratorii. Din aceeasi categorie de risc fac parte si cei care mananca sarat.

In schimb, amatorii de fructe si legume proaspete au fost protejati de probleme pulmonare precum tusea, bronsita, virozele respiratorii, pneumonia. "Studiul demonstreaza o data in plus importanta regimului alimentar in dezvoltarea unor boli", a adaugat dr. Stephanie London.

CONCLUZIE. "Suntem siguri ca tigara reprezinta o cauza a bolilor pulmonare cronice, dar mai nou am aflat ca evitand anumite alimente este posibil sa reducem simptomele afectiunilor respiratorii, indiferent ca este vorba de fumatori sau nefumatori. Luand in calcul factorii de risc ai afectiunilor respiratorii, printre care se numara si regimul alimentar, ar trebui sa actionam eficient in prevenirea si tratarea acestor boli", a conchis dr. David Schwartz, directorul aceluiasi institut american unde s-a efectuat studiul.

CIOCOLATA
Teobromina, substanta prezenta in ciocolata neagra, este capabila sa reduca tusea, a aflat la randul sau profesorul Peter Barnes de la Colegiul Imperial din Londra. El a administrat unor persoane codeina, medicament care calmeaza tusea, dar prezinta efecte secundare, si altora le-a dat teobromina. Aceasta substanta care are proprietatea de a fi amara face parte din aceeasi familie ca si cafeina. Ceaiul, cafeaua, cacao, cola… toate contin teobromina. De aceea sunt recomandate pentru calmarea tusei, dar evident in cantitati moderate.

PREVENIRE
Potrivit unui studiu efectuat de Institutul de sanatate publica din Franta, consumul de fructe si legume este eficient in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Acelasi beneficiu a fost demonstrat si in cazul bolilor de inima. Institutul a analizat toate rezultatele studiilor din perioada 1970-2004 cu privire la legatura dintre AVC si dieta bogata in fructe si legume. Concluzia: "riscul de AVC a fost redus cu 11% pentru fiecare fruct suplimentar consumat zilnic si cu 3% pentru o portie de legume".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă