x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatorii inraiti ignora o boala grava

Fumatorii inraiti ignora o boala grava

10 Sep 2004   •   00:00

Jumatate dintre suferinzii de bronho-pneumonie cronica obstructiva (BPOC) si bronsita cronica nu se adreseaza medicilor. Este una dintre concluziile studiului Blackpool prezentat in Congresul anual al societatii Europene de Boli Respiratorii de la Glasgow.

MAGDA MARINCOVICI

In lume sunt aproximativ 600 de milioane de oameni care sufera de BPOC, principala cauza a bolii fiind tabagismul. Vestea buna este ca acutizarea bolii poate fi prevenita si tratata, cu conditia ca pacientii BPOC sa consulte medicul si sa nu sufere in tacere. In cadrul acestui congres, prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a precizat ca in Romania sunt un milion de bolnavi cu BPOC. "Majoritatea lor, fumatori sau fosti fumatori, apreciaza simptomele ca o consecinta fireasca a fumatului si autoculpabilizandu-se nu se adreseaza medicului."

SIMPTOME. In timpul unui episod de acutizare, pacientul cu BPOC prezinta cateva simptome distincte: sufocare severa, productie excesiva de sputa din cauza mucusului infectat de la nivel pulmonar, respiratie suieratoare, usturime in gat, congestie si hipersecretie nazala, tuse. Acestora li se mai pot adauga simptome ca: febra, somnolenta excesiva, semn al intoxicarii cu dioxid de carbon, situatie extrem de grava, posibil fatala.

Doctorul John O’Reilly, medic consultant in cadrul Spitalului Universitar Aintree din Marea Britanie, remarca faptul ca, din pacate, pacientii "nu se adreseaza medicului de familie in momentul aparitiei unui episod de acutizare". Trebuie stiut ca "acutizarile constituie o agravare continua a starii pacientului cu BPOC, ce necesita schimbarea medicatiei". Durata medie a unei acutizari pentru un pacient cu BPOC este de noua zile, fiind o povara asupra resurselor spitalicesti. In Europa, cheltuielile pentru spitalizarea pacientului cu BPOC se ridica la 2,9 miliarde euro. Aproximativ unul din opt pacienti cu BPOC este internat in spital pentru o acutizare. Dintre acestia, jumatate vor necesita internare intr-o unitate de terapie intensiva, unul din zece va muri in spital, o treime vor muri in urmatoarele trei luni, in urmatorul an vor deceda aproximativ 43%, iar in urmatorii trei ani aproximaiv doua treimi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă bpoc