x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatorii pierd zece ani de viata

Fumatorii pierd zece ani de viata

19 Noi 2004   •   00:00

Persoanele care doresc sa renunte la tigara se pot adresa Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta".

STELUTA INDREI

Click pentru a mari imaginea
AVERTISMENT. Medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat, spune ca jumatate dintre fumatori mor din cauza tigarilor, iar un sfert dintre ei decedeaza intre 35 si 69 de ani
Centrul de consiliere impotriva fumatului face parte dintr-un program initiat de Ministerul Sanatatii prin care, cu sprijinul financiar al BERD, s-au infiintat trei astfel de centre-pilot - la Bucuresti, Timisoara si Iasi. "In aceste centre isi desfasoara activitatea medici care cunosc foarte bine modalitatile de asistare a fumatorilor ce doresc sa renunte la fumat", ne asigura profesor doctor Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta". Medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul centrului din Bucuresti, care a fost inaugurat cu prilejul Zilei Nationale fara Tutun, abordeaza problema tabagismului ca pe orice alta boala: discuta cu pacientul, efectueaza investigatii medicale, stabileste diagnosticul si recomanda tratamentul de urmat. Conform Clasificarii Internationale a Bolilor elaborata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), tabagismul este o boala cronica, iar nicotina este recunoscuta ca fiind un drog ce induce dependenta.

SPRIJIN. La Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat se poate adresa orice persoana care doreste sa obtina informatii si sprijin privind abandonarea tigarii - fie pentru propria persoana, fie pentru cineva apropiat, pentru subordonati sau cadre medicale pentru propriii pacienti. Nu este necesara trimitere medicala, iar consultatia este gratuita, fiind un serviciu acordat in cadrul sistemului de asistenta medicala. Tratamentul medicamentos, constituit din substituenti nicotinici, dureaza intre 7 si 9 saptamani si trebuie prescris numai de medicul specialist.

Medicul Magdalena Ciobanu precizeaza ca "rata de supravietuire a fumatorilor este mai mica decat a nefumatorilor. Persoanele care fumeaza pierd 10 ani de viata daca nu renunta la acest viciu".

RISCURI. Prof. dr. Stoicescu avertizeaza ca tabagismul este o problema majora de sanatate publica din cauza afectiunilor grave, invalidante, pe care le determina: cancer bronho pulmonar, bronsita cronica obstructiva, boli cardiovasculare. In plus, fumatorii pot suferi grave afectiuni digestive, precum ulcerul gastric, ulcerul gastroduodenal, cancerele de esofag, stomac, pancreas, colon, semnaleaza conferentiar doctor Mircea Diculescu de la Institutul Fundeni.

RENUNTA LA TIGARA ACUM SI...
  • Dupa 20 de minute: tensiunea arteriala si temperatura extremitatilor ajung la normal.
  • Dupa 8 ore: nivelul de monoxid de carbon din sange si de oxigen se normalizeaza.
  • Dupa 24 de ore: riscul de accident vascular si de moarte subita scade.
  • Dupa 2 zile: gustul si mirosul se imbunatatesc.
  • Dupa 3 zile: respiratia devine mai usoara, capacitatea pulmonara creste.
  • Dupa 2-3 saptamani: circulatia sangelui se imbunatateste, mersul pe jos devine mai usor, functia pulmonara creste cu pana la 30%.
  • Dupa 1-9 luni: tusea, oboseala si respiratia grea se amelioreaza, organismul dispune de mai multa energie.
  • Dupa 1 an: riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, riscul unui AVC este la fel de mic ca in cazul unui nefumator.
  • Dupa 5-10 ani: riscul de cancer se reduce cu 50%.
  • Dupa 15 ani: riscul de a face un tip de cancer este acelasi ca si in cazul unui nefumator.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă