Virusul gastroenteritei îşi face simţită prezenţa cu suficiente simptome care ne dau viaţa peste cap. Se vorbeşte chiar de o epidemie de enterocolită în această perioadă. Este aşa-zisa "gastroenterita de iarnă" Pentru a face faţă acestui agresor, medicii indică o singură soluţie: igiena ireproşabilă.
Cel mai des gastroenterita este adusă de un virus numit rotavirus. Dar în unele cazuri, vinovată sunt şi bacterii ca salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte dintre pacienţi provoacă diaree şi stări de vomă timp de 2-3 zile, dar la majoritatea persistă cu stări neplăcute, dar nepericuloase. La diaree şi vomă se mai adaugă, în scurt timp, dureri de cap, febră, oboseală. Persoanele în vârstă şi copiii sunt cei mai vulnerabili la acţiunea acestor microorganisme.
În cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poate provoca o deshidratare accentuată, din cauza diareei prelungite. Chiar în ţări cu un sistem sanitar bine organizat, cum este Franţa, statisticile oficiale, indică aproximativ 600 de decese puse pe seama infecţiei intestinale, în principal copii sub cinci ani şi bătrâni peste 75 de ani.
Facem gastoenterită atunci când mâncăm alimente sau bem lichide contaminate. Şi atunci când ne aflăm în contact cu persoane care au această infecţie intestinală. Dar pentru a diminua riscul îmbolnăvirii nu-i nici o filozofie. Doctorul Doina Mihăilă, medic de familie, spune că trebuie doar:
Să ne spălăm frecvent şi temeinic pe mâini cu apă şi săpun;
Să asigurăm igiena suprafeţelor cu care venim în contact;
Să nu folosim în comun pahare, şerveţele, periuţe de dinţi, prosoape;
Să evităm folosirea veselei în comun cu un bolnav de gastroenterită.
Gatroenterita poate fi prevenită. Pentru aceasta este necesar să preparăm termic suficient toate alimentele, dar mai ales carnea şi ouăle, iar păstrarea să nu se prelungească mai mult de 1-2 zile chiar dacă preparatele sunt ţinute la frigider. Prepararea în condiţii optime mai înseamnă spălarea fiecărei componente: legume, carne, orez etc.
De asemenea, spălarea cu grijă a vaselor şi a celorlalte ustensile. Produsele lactate vor fi consumate în limita termenului de valabilitate. Doctorul Doina Mihăilă recomandă părinţilor să încurajeze copilul să se spele cât mai des cu apă şi săpun, obligatoriu înainte de a mânca şi după folosirea toaletei. De asemenea, părinţii să nu omită ca, imediat după ce au schimbat scutecul bebeluşului, să se spele pe mâini.
Gastroenterita este o infecţie care poate trece în 2-3 zile, cu un regim alimentar adecvat şi cu o hidratare corespunzătoare. Pentru aceasta se recomandă 1-2 litri de lichide zilnic. După ce bolnavului i-au dispărut stările de vomă, el va bea, treptat, cantităţi mici de apă sau soluţii de hidratare.
Citește pe Antena3.ro