x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gastroenterita de iarnă

Gastroenterita de iarnă

de Magda Marincovici    |    04 Ian 2011   •   17:39
Gastroenterita de iarnă
Sursa foto: /Thinkstock
145025-thinkstock99506270.jpgImediat după Sărbătorile Crăciunului se înregistrează o creştere a persoanelor care fac infecţii intestinale

Virusul gastroenteritei îşi face simţită prezenţa cu suficiente simptome care ne dau viaţa peste cap. Se vorbeşte chiar de o epidemie de enterocolită în această perioadă. Este aşa-zisa "gastroenterita de iarnă" Pentru a face faţă acestui agresor, medicii indică o singură soluţie: igiena ireproşabilă.

Cel mai des gastroenterita este adu­să de un virus numit rotavirus. Dar în unele cazuri, vinovată sunt şi bac­terii ca salmonela, E. coli, shigella, aeromonas, listeria. La o parte din­tre pacienţi  provoacă diaree şi stă­ri de vomă timp de 2-3 zile, dar la ma­joritatea persistă cu stări ne­plă­cute, dar nepericuloase. La diaree şi vo­­mă se mai adaugă, în scurt timp, du­reri de cap, febră, oboseală. Persoa­nele în vârstă şi copiii sunt cei mai vul­­ne­rabili la acţiunea acestor mi­cro­­organisme.

În cazul acestor categorii de persoane, gastroenterita poa­te provoca o deshidratare accentua­tă, din cauza diareei prelungite. Chiar în ţări cu un sistem sanitar bine orga­ni­zat, cum este Franţa, statisticile oficiale, indică aproximativ 600 de de­ce­se puse pe seama infecţiei intestina­le, în principal copii sub cinci ani şi bătrâni peste 75 de ani.

Facem gastoenterită atunci când mân­­căm alimente sau bem lichide con­­taminate. Şi atunci când ne aflăm în contact cu persoane care au aceas­tă infecţie intestinală. Dar pentru a di­mi­­nua riscul îmbolnăvirii nu-i nici o filozofie. Doctorul Doina Mihăilă, medic de familie, spune că trebuie doar:
Să ne spălăm frecvent şi te­mei­nic pe mâini cu apă şi săpun;
Să asi­gurăm igiena suprafeţelor cu care ve­nim în contact;
Să nu folosim în  co­mun pahare, şerveţele, periuţe de dinţi, prosoape;
Să evităm folosirea veselei în co­­­mun cu un bolnav de gastroente­rită.

Gatroenterita poate fi prevenită. Pen­tru aceasta este necesar să pre­parăm termic suficient toate alimen­tele, dar mai ales carnea şi ouăle, iar păs­trarea să nu se prelungească mai mult de 1-2 zile chiar dacă pre­pa­ra­tele sunt ţinute la frigider. Prepararea în condiţii optime mai înseamnă spă­la­rea fiecărei componente: legume, car­ne, orez etc.

De asemenea, spă­la­rea cu grijă a vaselor şi a celorlalte us­ten­sile. Produsele lactate vor fi con­su­mate în limita termenului de valabilitate. Doctorul Doina Mihăilă re­co­mandă părinţilor să încurajeze co­pi­lul să se spele cât mai des cu apă şi să­pun, obligatoriu înainte de a mânca şi după folosirea toaletei. De asemenea, părinţii să nu omită ca, imediat după ce au schimbat scutecul be­be­lu­şu­lui, să se spele pe mâini.

Gastroenterita este o infecţie care poa­te trece în 2-3 zile, cu un regim ali­men­tar adecvat şi cu o hidratare co­res­­punzătoare. Pentru aceasta se re­co­mandă 1-2 litri de lichide zilnic. După ce bolnavului i-au dispărut stă­ri­le de vomă, el va bea, treptat, cantităţi mici de apă sau soluţii de hidratare.

×
Subiecte în articol: toxiinfecţii gastroenterita