Profesor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice, spune ca lacrima e sarata, asa ca apa de mare este mai bine tolerata de ochi decat apa nesarata de piscina.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Dar nu trebuie exagerat in aceasta directie si dupa ce ne-am balacit cu capul sub apa este bine sa ne spalam ochii cu apa si sapun dupa ce iesim din strand. Si nu trebuie neglijat faptul ca trebuie sa ne pazim de conjunctivita de piscina, un om cu conjunctivita care intra in apa ii imbolnaveste de conjunctivita pe toti cei din jurul lui care au intrat in acelasi timp in apa.
Exista boli ale corneei. Herpesul cornean, care recidiveaza frecvent, poate fi superficial sau in structura. Cheratita herpetica superficiala este o neuroviroza. Simptomele seamana cu patrunderea unui corp strain in ochi, jena puternica, lacrimare, ochiul se inroseste, omul strange din ochi, fotofobie, aspectul este de ramura de brad cu ramificatii. Se folosesc in aceasta forma a herpesului cornean pansamente oculare, picaturi, unguente oftalmice antivirale, coliruri antiinflamatorii, coliruri pentru dilatarea pupilei, medicamente generale impotriva durerilor si inflamatiilor. Acest herpes este foarte contagios, se ia si prin lacrimi, el subtiaza corneea si prea multe recidive pot impune transplantul de cornee. Herpesul aparut mai in profunzimea corneei, numit cheratita herpetica interstitiala, prezinta simptome mai putin galagioase, instalarea unei vederi mai rele, dar tratamentul este mai usor, iar recidivele, mai rare.
O afectiune frecventa a corneii aparuta si la tineri si la varstnici se numeste pterigion si inseamna o prelungire a conjunctivei, adica a mucoasei de pe suprafata pleoapei, pleoapa avanseaza pe cornee si poate acoperi toata corneea daca nu se face o interventie chirurgicala. Trebuie sa intelegem ca e normal sa fie numita corneea "geamul ochiului", ea este o calota sferica perfect transparenta, care n-are nici vase.
Citește pe Antena3.ro