x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ghid / Preveniţi cancerul!

Ghid / Preveniţi cancerul!

de Magda Marincovici    |    03 Mar 2009   •   00:00

În ultimii 40 de ani, numeroase studii insistă asupra factorilor nutriţionali suspectaţi că ar favoriza sau, dimpotrivă, ar preveni cancerul. Recent, Institutul Naţional al Cancerului din Franţa a emis un ghid cu factori care sporesc sau reduc riscul de cancer.




Prin alimentaţie echilibrată şi diversificată şi exerciţii fizice, cancerul poate fi ţinut la distanţă
Credit: stockxpertcom


Excesul de băuturi alcoolice este pus în legătură cu apariţia mai multor tipuri de cancer: al gurii, al faringelui, al laringelui, al esofagului, colorectal, al sânului şi al ficatului. Riscul creşte direct proporţional cu cantitatea de alcool consumată, punctul de plecare fiind ceea ce depăşeşte un pahar cu vin zilnic. Pentru că s-a demonstrat că totuşi un pahar cu vin zilnic, în cazul femeilor, şi două pahare cu vin zilnic, în cazul bărbaţilor, reprezintă un mijloc de a lupta contra bolilor cardiovasculare.

CARNEA ROŞIE ŞI MEZELURILE
Potrivit ghidului renumitului institut francez, riscul de cancer colorectal creşte cu 29% cu fiecare porţie de 100 de grame de carne roşie consumată zilnic şi cu 21% la fiecare porţie de 50 de grame de mezeluri înghiţită zilnic. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să renunţăm definitiv la carnea roşie. Nu, dar nu trebuie să depăşim 500 de grame săptămânal. Pentru a completa aportul de proteine vom alterna cu carne albă, peşte, ouă, rădăcinoase. Trebuie însă limitat consumul de mezeluri, în special al celor bogate în grăsimi şi sare. De altfel, excesul de sare şi de alimentele sărate este asociat cu apariţia cancerului stomacului. Şi printre alimentele exagerat de sărate se află şi unele sortimente de brânză.

SUPLIMENTELE ALIMENTARE PE BAZĂ DE BETACAROTEN
În cazul persoanelor expuse factorilor ce provoacă neoplasme, cum este tabagismul, administrarea suplimentelor cu betacaroten perioade îndelungate, în doze mari, respectiv între 20 mg şi 30 mg, sporeşte în mod considerabil riscul cancerului pulmonar. Dar de betacaroten avem nevoie zilnic, însă de aproximativ 2 mg, şi nu din suplimente, ci dintr-o alimentaţie echilibrată şi diversificată.

Legumele şi fructele sunt hrana ideală care ne ajută să scăpăm de majoritatea tipurilor de cancere. Fructele, dar mai ales legumele ne protejează de kilogramele în plus, adică de obezitate, despre care ştim că este mână în mână cu unele forme de cancer. Recomandarea este să mâncăm zilnic cel puţin cinci fructe şi legume proaspete, coapte sau fierte. De asemenea, zilnic avem nevoie de alimente conţinând fibre: cereale, pâine, legume uscate. În afară de alimentaţie, femeile pot contribui la reducerea riscului de cancer al sânului înainte şi în timpul menopauzei, dacă au alăptat. În acest sens, este indicat ca mamele să alăpteze cel puţin şase luni. Activitatea fizică este o veritabilă armă contra cancerului: scade riscurile de cancer de colon cu 18% până la 29%, ale cancerului sânului (după menopauză) şi al endometrului.

Recomandări: cinci zile pe săptămână câte 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată (mers rapid) sau de a practica trei zile pe săptămână câte 20 de minute de activitate fizică intensă (jogging). Potrivit aceluiaşi ghid, nu ar fi motive să renunţăm la microunde. În schimb, peştele şi carnea la grătar, dar mai ales preparatele prin prăjire permit cancerului să invadeze stomacul.

"Activitatea fizică este o veritabilă armă contra cancerului: scade riscurile de cancer de colon cu 18% până la 29%, ale cancerului sânului (după menopauză) şi al endome-trului"

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zilnic cancerului