Este important ca bebelusii sa faca miscare, deoarece copilul care va fi obisnuit sa se miste va deveni un mare iubitor al activitatii fizice si va avea o viata sanatoasa.
STELUTA INDREI
Cand vine pe lume, copilul este o mica minune, are mare putere de viata si o uimitoare capacitate de asimilare. âAceasta energie nativa trebuie indrumata in sensul cresterii normale si al dezvoltarii armonioase. De aceea este ideal ca in prima copilarie sa instituim un regim de gimnastica individualizat si bine organizat", spune Elena Caciulan, prim-vicepresedintele Federatiei Kinetoterapeutilor din Romania.
SFATURI. Unii specialisti recomanda gimnastica incepand din a doua sau a treia saptamana de nastere, iar altii dupa 3-4 luni. La indrumarea specialistului, exercitiile vor fi efectuate bland de catre mama si chiar insotite de cantec pentru stimularea bebelusului. Kinetoterapeutul de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului âElena Caciulan" precizeaza ca: âVor fi exercitii usor de realizat pentru mama si care sa nu creeze disconfort copilului (exercitii la nivelul membrelor superioare si inferioare, exercitii de rostogolire, tarare). Tinand cont ca in primul an copilul ramane mult timp culcat, mamele vor veghea ca aceasta pozitie sa fie corecta si sa nu favorizeze deformarea craniului, gatului sau trunchiului printr-o presiune asimetrica".
EXEMPLE. Un exercitiu util este acela de a atarna in fata copilului jucarii stralucitoare sau zornaitoare, pe care el va incerca sa le atinga. O atentie deosebita trebuie acordata respiratiei. Miscarile toracelui trebuie sa fie libere de orice greutate. Baia zilnica este extrem de importanta si se face nu doar in scop igienic, ci constituie un bun prilej de miscare, comunicare, joaca si calire a organismului. Inainte de baie, mama ii va face bebelusului un masaj cu uleiuri speciale. Miscarile vor fi efectuate cu blandete, in sus, intotdeauna in sensul circulatiei sangvine.
Citește pe Antena3.ro
Nou-nascutul nu trebuie infasat
âEste contraindicat infasatul strans, care impiedica nu numai miscarile spontane ale copilului, ci si respiratia, circulatia sangelui sau digestia. Bebelusul trebuie sa se simta cat mai confortabil", recomanda Elena Caciulan. Este bine ca el sa fie tinut in brate numai pentru alaptare si ingrijiri igienice. Astfel se evita deprinderile rele, oboseala si deviatiile coloanei vertebrale. Se interzice ridicarea copilului inainte de vreme in sezand sau stand. Ridicarea se va face progresiv, la 45 de grade, cu sprijin pe perne.