x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Glezna sucită cere ghips

Glezna sucită cere ghips

de Florin Condurateanu    |    06 Aug 2011   •   21:00
Glezna sucită cere ghips

O categorie de boli ignorate sunt entorsele si luxatiile. Oamenii sunt tentati sa considere ca e vorba de ceva serios doar daca radiografia arata o fractura. Traumatismele si chiar calcatura gresita care aduc articulatiilor suferinte din grupa entorselor si luxatiilor sunt neglijate si de aici apar dandanale greu de inlaturat. Explica entorsele si luxatiile doctor Mihai Negrusoiu, medic primar ortoped la sectia de ortopedie a Spitalului Colentina.

Entorsa de glezna este cea mai des intalnita la camerele de garda. Aceasta suferinta este uneori neglijata fiindca durerea poate aparea peste cateva ore. In timpul traumatismului, musculatura este incalzita si nu se simte durerea decat peste ceva timp. Glezna sustine in mers corpul. Entorsa apare cand o miscare normala este impinsa peste rezistenta programata pentru o articulatie si pentru tesuturile moi din jurul ei. Tesuturile moi inseamna tendoanele, ligamentele, vasele si muschii. In entorse au loc le­ziuni sau ruperi partiale sau totale la nivelul tesuturilor moi din jurul articulatiei, adica la capsula ce imbraca articulatia, la tendoane, ligamente, muschi, vase. Dar in urma entorsei, oasele raman in contact in interiorul articulatiei. Si asta creeaza diferenta fata de situatia mai grava a luxatiei, cand in urma traumatismului suprafetele oaselor nu mai sunt in contact. In cazul luxatiei, oasele ies din articulatie.

De ce se inroseste glezna, de ce se umfla dupa entorsa? Organismul cand simte ceva ce nu-i convine, cand simte o durere, creierul primeste semnalele acestea de la terminatiile nervoase din zona. Ca reactie, organismul trimite intariri in regiunea afectata, adica este adus mai mult sange. De aceea, articulatia afectata de entorsa devine rosie, calda, umflata, dureroasa. Acesta este motivul pentru care trebuie imobilizata arti­culatia cu entorsa. Se pune in atela ghipsata tocmai ca de la articulatie sa nu mai porneasca semnale spre creier si acesta sa nu mai trimita intariri, adica sange mai mult, aparand durere, umflare, inrosire a gleznei.

De altfel, in entorse si luxatii, repausul, imobilizarea sunt necesare. Daca nu sunt tratate corespunzator, entorsele si luxatiile pot conduce la instabilitatea articulatiei si apoi sa simti ca-ti fuge genunchiul, ca-ti fuge glezna, ca-ti sare umarul din locasul lui. In plus, entorsele si luxatiile netratate pot aduce artrozele mai devreme, adica se roade cartilajul si se strica articulatia.

Cand articulatia genunchiului este suprasolici­tata de o miscare prea curajoasa, cand genun­chiul este agresat de o miscare pentru care nu este conceput, apare entorsa sau mai grav luxatia genunchiului. Luxatia este o urgenta absoluta. Traumatismul puternic rupe capsula articulatiei, rupe ligamentele si oasele ies afara din articulatie, sare rotula. In jurul articulatiei se comprima vasele si se rup nervii. O luxatie se reduce, adica sub anestezie, medicul ortoped rearanjeaza oasele iesite din articulatie. Ortopedul face o miscare fortata inversa miscarii care a provocat luxatia. Uneori se intervine si printr-o operatie, chirurgul curata articulatia si o repara, iar in timpul al doilea al operatiei repara si capsula si ligamentele.

×